Hampus Gustafsson pluggar just nu sista året på Merrimack College i USA. Under de fyra år han varit där har han spelat collegehockey.

Men satsningen har varit både på gott och ont.

Fakta: Hampus Gustafsson

Namn: Hampus Gustafsson.

Ålder: 23 år.

Position: Vänsterforward/center.

Längd: 19..

Fakta: Hampus Gustafsson

Namn: Hampus Gustafsson.

Ålder: 23 år.

Position: Vänsterforward/center.

Längd: 193 cm.

Vikt: 93 kilo.

Moderklubb: IF Troja-Ljungby.

Övriga klubbar: Gilmour Academy, Amarillo Bulls, Merrimack College, Hershey Bears.

Aktuell med: Landat ett tvåårskontrakt med NHL-laget Washington Capitals.

– Jag flyttade till USA under mitt sista år på gymnasiet och det var tufft i början, berättar Hampus.

Först blev det spel med Gilmour Academy under en säsong och sedan med Amarillo Bulls under en säsong.

Därefter blev det flytt till Merrimack College där han återförenades med sin två år äldre bror, John, också han ishockeyspelare.

– Nu har jag varit här i nästan sex år och John har hjälpt mig jättemycket, säger Hampus och fortsätter:

– Nu blir det lättare och lättare för varje år men det har verkligen hjälpt att jag fått spela på samma college som John i tre år.

Men, inför Hampus sista år på Merrimack College, flyttade John och han tillhör numera Pensacola Ice Flyers organisation.

– Att han inte varit här i år har varit en omställning, berättar Hampus.

Under sitt sista collegeår har Hampus pratat med flera olika klubbar som visat intresse för den stora centern.

Scouter på plats

Och när collegelaget åkte ur slutspelet förra söndagen byttes den tunga förlusten och ledsamheten över att collegehockeyn var över, till ren och skär glädje.

Anledningen?

NHL-klubben Washington Capitals hörde direkt av sig till Hampus och ville skriva kontrakt med honom.

– De har haft scouter på plats under säsongen som gillat vad de sett, konstaterar Hampus och fortsätter:

– Jag är ganska stor och de gillade sättet jag spelade på. Jag är en bra tekare och spelar rejält ute på isen och de såg potential i mig att kunna hjälpa dem i framtiden. Det är alltid roligt att höra. Det är en riktigt bra organisation att tillhöra och det var mitt förstaval, så när de erbjöd ett kontrakt var det ingen tvekan.

Sedan dess har allt gått snabbt för Hampus.

Han signade ett tvåårskontrakt med klubben och redan onsdagen efter var det dags att packa väskorna och dra till AHL-laget Hershey Bears, farmarlag till Washington.

– Jag kommer att träna med Hershey och har ett try out-kontrakt med klubben och tanken är att jag ska försöka slå mig in i laget, säger Hampus och fortsätter:

– Men det är tufft. De har ett riktigt bra lag. Men blir det ingen match så kommer jag i alla fall att träna med dem.

Den snabba flytten innebär att Hampus får avsluta sina studier på distans.

– Jag tar examen i maj och mina lärare har varit väldigt snälla och låter mig avsluta terminen på distans, berättar Hampus som får en kandidatexamen i business management och en minor i ekonomi när han är klar.

Överlycklig familj

23-åringen står stadigt på jorden trots NHL-kontraktet.

– Det blir mer och mer vanligt att NHL-lag signar spelare från collegehockeyn. Det är en bra väg att slå sig in på allvar, säger han och fortsätter:

– Jag har haft fyra år på mig att utvecklas och få chansen att satsa på hockeyn. Det är en trygg och bra miljö att träna och bli bättre i. Om man sköter sig och presterar har man en god chans.

Hur reagerade familjen när de fick reda på nyheten om Washington Capitals?

– De blev riktigt, riktigt glada och det är kul att kunna dela dessa framgångar med familjen, speciellt med brorsan, säger Hampus.

Visste du om hur stort detta skulle bli i Sverige? Okända ishockeyspelaren från Ljungby som landar ett kontrakt med ett av de mest framgångsrika klubbarna i NHL.

– Nej, det är svårt att förstå att det blivit så stor spridning på detta. När det blev officiellt gick telefonen i ett, berättar Hampus.

Vad väntar framöver för dig?

– Jag kommer fortsätta att jobba hårt för att fortsätta utvecklas. Jag kommer att träna ännu hårdare och ännu mer för att ge satsningen en bra grund, säger Hampus och fortsätter:

Sedan väntar det en del camper till sommaren och så får vi se vad som händer. Troligen blir det väl spel i AHL men jag har ju rutin från tre tidigare camper med olika lag så jag får väl utnyttja det jag lärt mig där.

Till sist. Är det Washington Capitals som är ditt favoritlag i NHL?

– Nu är det mitt favoritlag, säger Hampus och skrattar:

– Jag har alltid kollat på NHL och växt upp och drömt om att få spela med sådana spelare som bland andra Alexander Ovechkin. Nu kan det bli verklighet.