Annons

Annons

Annons

Ljungby landsbygd

Hamnedaföreningar kräver säkrare väg

Text

Lägre hastighet, en gångbana, övergångsställe och hastighetsdämpande åtgärder.

Det kräver sex Hamnedaföreningar som skrivit brev till Trafikverket om väg 594 genom samhället.

Jan Johansson, Ingvar Gustavsson och Ronny Gustavsson i Hamneda hembygdsförening tycker att det är viktigt att farten förbi Hamneda skola måste ner. Tillsammans med flera andra Hamnedaföreningar har man nu skrivit till Trafikverket.

– Allvarligast i detta är det som handlar om skolan. Det finns ett hundratal elever och många vuxna och barn kör, cyklar eller promenerar fram och tillbaka dit varje dag, säger Lennart Lundquist i hembygdsföreningen.

Annons

Det finns visserligen en 30-sträcka utanför skolan, men denna efterföljs inte utan det krävs fler åtgärder för att få ner hastigheten menar föreningen: exempelvis ett övergångsställe men också något tekniskt hinder i vägen som hindrar fortkörare.

Pedagogiskt syfte

– Jag har själv blivit omkörd på 30-sträckan, vissa bryr sig inte, säger han.

Säkerheten är viktig, men det finns också ett pedagogiskt syfte, menar Lundquist.

Annons

– Ska vi lära barnen trafikvett måste det åtminstone finnas en trottoar vid en väg och ett övergångsställe.

En del i problematiken är också att det är 70 km/tim den första sträckan från rondellen vid Gamla riksettan.

– Det är konstigt skyltat och blir ett trafiksäkerhetsproblem. 50 km/tim skulle vara mer lagom eftersom lastbilar backar in och ut från industrierna vid vägen och ibland blir stående.

Gångbana till busshållplats

Den tredje saken som föreningarna föreslår är en gångbana till och från busshållplatsen för att öka säkerheten för gångtrafikanter.

– Det är sträcka på ungefär 300 meter tror jag, så att man på ett säkrare sätt kan gå och ta bussen till Traryd eller Ljungby, säger Lundquist.

Väg 594 genom Hamneda är enligt föreningarna hårt belastad av såväl personbilar som lastbilar med genomfartstrafiken från E4 till och från Älmhult.

Påtalat i flera år

I flera år har man försökt att påtala problemen för kommunen men inte fått särskilt mycket respons av politikerna.

– Nu har vi fått rådet att direkt kontakta Trafikverket. Många säger att det är svårt att påverka dem, men jag ger inte upp när myndigheter sätter sig över säkerheten, fortsätter Lundquist.

Annons

Gatuchef Christer Jonasson på Ljungby kommun har inte tagit del av skrivelsen, men säger att kommunen kan involveras om det finns ett gemensamhetsintresse, till exempel om skolskjuts.

Annons

Kan bli namnlista

Men det är Trafikverket som tar besluten om hela väg 594 från Hamneda till Älmhult.

– Steg två är att samla ihop en namnlista, men vi börjar såhär med alla föreningar och hoppas Trafikverket inser allvaret i situationen, säger Lennart Lundquist.

De föreningar som skrivit under brevet är Hamneda hembygdsförening, Hamneda ungas förening, Hamneda gymnastik & idrottsklubb GoIK, Hamneda Skytteförening, SPF-seniorerna Hamneda samt Skolans Föraldraförening.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan