Annons

Annons

Annons

Ljungby landsbygd

Möte mellan Pontonjärpristagarna

Text

Hamnedaskolan med läraren Pia Johansson i spetsen och företaget Ljunghäll AB tilldelades 2017 års Pontonjärpris för sina insatser med att föra skola och näringsliv närmare varandra. Nyligen träffades de för erfarenhetsutbyte och inspiration.

På plats i Hamneda var förutom representanter från Ljunghäll AB Kristina Alsér samt Marcus Brunskog, som ingår i prisets jury och är projektledare för Mot nya höjder.

Pontonjärpriset är ett pris som premierar samhällets brobyggare och är inrättat av Kronobergs tidigare landshövding Kristina Alsér. Detta med syfte att lyfta fram personer som på olika sätt bygger broar mellan skola och näringsliv i Kronoberg och Kalmar län.

Annons

Annons

Fjolårets mottagare av stipendiet blev Hamnedaskolan i Ljungby kommun. Läraren Pia Johansson stod som mottagare av utmärkelsen "årets lärare" – och Ljunghäll AB i Vimmerby kommun.

Motiveringen för Pias utmärkelse löd bland annat:

"Man har på ett lustfyllt och klokt sätt knutit till sig samverkanspartner via det lokala näringslivet och på så sätt skapat en naturligt dialog mellan skola och näringsliv kring det gemensamma ansvaret för kompetensförsörjning. Samverkan har gett möjlighet att visa upp samarbetet mellan skola och näringsliv såväl nationellt som internationellt."

Att träffas - en del i priset

Som en del i priset skulle de båda pristagarna träffas och genomföra ett samarbete. Det har de nu gjort och mötet skedde i Hamneda.

Det blev en hel dags erfarenhetsutbyte och inspiration. Läraren Pia Johansson förberedde eleverna i årskurs 3-6 på besöket genom att, med koppling till läroplanen, läsa in sig på företagets verksamhet, samt mätteknik och noggrannhet samt förbereda en presentation av sitt arbete och om Hamneda.

De fick också designa, skissa, gjuta och sätta ihop tennsmycken då företaget är ett metallföretag.

Företaget hade förberett en aktivitet i att eleverna skulle bygga bilar.

Här lyckades eleverna mycket bra och testkörning i idrottssalen blev den avslutande punkten. Här kördes både på ramp och med motor, som motor användes en ballong.

Annons

På plats i Hamneda var förutom representanter från Ljunghäll AB, också Kristina Alsér samt Marcus Brunskog, projektledare för Mot nya höjder.

Annons

Pia Johansson berättade efter besöket att de på Hamnedaskolan kommer att fortsätta bygga broar och samarbeta över gränser med näringslivet, förvalta de kontaktnät de har och självklart arbeta vidare i projektet Mot nya höjder, genom vilket bland annat skolan fått besök av astronauter.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan