Annons

Annons

Annons

Annons

Fotboll

SOS Alarm: Ett tryggare Sverige under VM-matchen

Ola Toivonen och de övriga i landslaget bidrog till att SOS Alarm fick in färre nödsamtal än vanligt under midsommardagen.

Annons

När landslaget spelar VM står Sverige still – nästan, i alla fall.

SOS Alarm fick nämligen in färre nödsamtal än vanligt under midsommardagens VM-match mot de regerande världsmästarna Tyskland.

När Sverige spelade den nervkittlande VM-matchen mot Tyskland på lördagen märktes en tydlig nedgång i antalet 112-samtal under de två timmarna som matchen pågick. I stället för genomsnittliga 1 074 samtal ringdes 978 stycken – vilket är en minskning med nio procent.

– Nedgången i antalet 112-samtal medan fotbollen pågår har olika orsaker. Dels är det så att den som inte har ett väldigt akut ärende väntar till efter matchen med att ringa. Dels är TV-soffan en ganska trygg plats. Sverige stannar till lite medan matchen spelas och det gör att färre människor orsakar eller är inblandade i olyckor, säger Helena Söderblom, presschef vid SOS Alarm, i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

"Hälsan är trots allt viktigast"

Evelina Hörnkvist-Barosen, operatör vid SOS Alarm, menar dock på att det inte enbart är positivt med att samtalen blev färre under VM-matchen:

– De som ringer efter matchen säger ibland att de har haft ont en stund, men har väntat med att ringa 112 för att inte missa fotbollen. Jag hoppas verkligen att den som blir akut sjuk eller råkar ut för en olycka ringer på en gång, även om det var tolv år sedan Sverige spelade VM. Hälsan är trots allt viktigast, och vi finns här dygnet runt, årets alla dagar för att hjälpa alla i hela landet om olyckan är framme, säger hon.

Annons

Annons

Till toppen av sidan