Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Valet 2018

SD-toppens reaktion på annonsbeslutet: ”För jävligt”

Björn Forsell, distriktsordförande för Sverigedemokraterna i Jönköpings län, tycker att Hall Medias beslut angående annonsintäkter från SD är ”för jävligt”.

Annons

I dag kom beslutet. Hall Media kommer att skänka pengar som man får in från SD:s annonser till en fond som har till syfte att främja integration och mångfald. Ett beslut som väckt många åsikter.

I en krönika från Hall Medias ansvariga utgivare Marie J Flyckt under torsdagsmorgonen kom beskedet att mediekoncernen kommer att skänka pengar som genereras från Sverigedemokraternas annonsering i titlarna till ett fond. Fonden ska ge underlag till ett stipendium som årligen ska delas ut till en person som gjort särskilda insatser för integration och mångfald i koncernens spridningsområde.

Enligt Marie J Flyckt görs detta för att markera mot den Sverigebild som partiet fört fram, främst i de valfilmer som kom från partiet under hösten 2017.

– Vi gör det här för att vi tycker att Sverigedemokraternas retorik i de här valfilmerna syftar till att skrämma upp människor och får folk att isolera sig. Man säger att samhället går åt skogen och man sätter grupp mot grupp utan att nyansera och visa på individens ansvar. Vi vill visa på samhällets alla nyanser och vi tänkte då att det här är ett sätt som vi kan bidra med.

Annons

Annons

”Kul att läsarna för debatten framåt”

Hon säger att beslutet har väckt många reaktioner. Även om hon själv uppskattar att mellan 80 och 90 procent varit positiva, så välkomnar hon debatten från dem som inte är lika nöjda med tilltaget.

– Vi ser hur många diskuterar det här beslutet på sociala medier och liknande och jag tycker det är kul att läsarna själva för debatten framåt. Vissa vill säga upp prenumerationen medan andra i stället vill starta en. Jag tror att jag har fått fler mejl angående den här krönikan än samtliga krönikor jag skrivit tillsammans, säger hon och tillägger att hon skulle bli mer orolig om alla var odelat positiva.

Påverkar det inte neutraliteten att rikta in sig på ett enskilt parti?

– Man måste påminna om att det här är beslut som är taget på ledarsidan och inte på oberoende nyhetsplats. På ledarsidan är vi inte neutrala utan där tar vi ställning för och emot både sakfrågor och partier. Att vi riktar in oss på SD är för att vi anser att partiet har varit initiativtagare till den debatt som dominerar just nu och som andra partier hakar på. Tittar man på deras ideologiska grund så vill de att olika kulturer ska isoleras från varandra. Man vill likrikta kulturen snarare än att berika den.

Så det dagliga journalistiska arbetet på nyhetsplats påverkas inte?

– Absolut inte. Där fortsätter vi att granska alla partier neutralt, säger hon.

”Åsiktsbildningen är fri”

Reaktionerna som kommit in har varit många. På sociala medier tycker några att beslutet är dåligt och att det ger partiet gratisreklam. Andra tycker det är ett bra sätt att hantera partiets annonsering i tidningarna. Många frågar sig också varför man ska ta in annonser från Sverigedemokraterna överhuvudtaget om Hall Media vill visa ställningstagande. Marie J Flyckt säger att det skulle vara demokratiskt problematiskt att stoppa annonserna, samt att mediekoncernen inte vill tysta någon.

Annons

Annons

– Sverigedemokraterna är en stor aktör i valet och åsiktsbildningen är ju fri. Vi vill inte tysta någon utan jag tycker att alla medborgare och väljare har rätt att få bilda sig en uppfattning inom rimliga gränser. Vi kommer inte att stoppa någon annons såvida den inte strider mot vår värdegrund. Det gäller inte bara politiska partier utan även kommersiella aktörer. Vad vi sen väljer att göra med annonspengarna står oss fritt, säger Marie J Flyckt.

Marie Johansson Flyckt är ansvarig utgivare för alla Hall Medias nyhetstidningar och nyhetssajter.

Vad ser du för risker med det här beslutet?

– En risk vi ser är att vi tappar prenumeranter på detta. En annan risk är att vi utsätter oss själva för hot och hat från människor som inte håller med beslutet. Det är ju något vi ständigt lever med, men det är viktigt att man inte låter sig skrämmas. Där har vi redan säkerhetsrutiner som vi kommer fortsätta att följa.

”Det är för jävligt”

En som reagerat negativt på beskedet är Björn Forsell, som är Sverigedemokraternas distriktsordförande i Jönköpings län. Han säger att han satte kaffet i halsen när han läste krönikan under torsdagsmorgonen.

– På ren svenska tycker jag det är för jävligt. Jag förstår inte riktigt varför man gör så här. Det kan bli så att upp till en tredjedel röstar på Sverigedemokraterna i höst och vill man då segregera sig mot väljarna? Sen talar man i nästa mening om allas lika värde. Är inte vi och våra pengar lika mycket värda då? Jag tycker man skjuter sig själv i foten, säger Björn Forsell som vill understryka att hans uttalande inte är förankrat hos partiet i stort och inte bör betraktas som deras officiella hållning.

Annons

Beslutet ska vara taget för att nyansera den mörka Sverigebild som ni målar upp, bland annat i er valfilm från 2017. Vad säger du om det?

Annons

– Det är väl bra att man försöker hitta något positivt i allt det mörka. Det håller jag med om, men vem ska betala för de hemskheter i som sker i landet? Det är ju verkligheten vi lever i, då måste vi backa i vår välfärd någon annanstans, säger han.

Men är det inte bra att pengarna från era annonser kan gå till någon som arbetar med integration och mångfald?

– Integration är ett ganska överdrivet ord. De som vill integreras gör det. Den som inte vill kommer aldrig att göra det. Alla som kommer hit gör det med en egen vilja.

Så ska jag tolka det som du tycker det är onödigt?

– Nej. Det skulle jag inte säga heller. Men jag tycker detta är ett sätt att sparka på oss. Var och en får göra som de vill. Jag har inte en tanke över att bestämma över vad Hall Media ska göra med våra pengar.

Kommer det påverka er annonsering i Hall Medias titlar?

– Min första reaktion är att Hall Media kan dra någonstans och att jag tänker säga upp prenumerationen. Sen så tänkte jag att ingen ska bestämma över oss och våra annonser. Och jag kommer nog inte säga upp prenumerationen heller. Det är jag för nyfiken för, säger han och skrattar.

– Men jag fattar inte hur Hall Media kan göra så här, avslutar han.

* Tidningen har försökt att nå Sverigedemokraternas nationella presstjänst, men de har ännu inte återkommit.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy