Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Jönköping

Zoolog positiv till skogsbränderna: ”Behövs mer kaos”

Torka och skogsbränder har drabbat Sverige hårt under sommaren.

Annons

Flera enorma skogsbränder har under sommaren plågat Sverige. Människor har fått fly sina hem och skog för flera hundra miljoner kronor har bokstavligen gått upp i rök. Men entomologen Lars-Ove Wikars kan ändå se något positivt med de stora bränderna.

– Det behövs mer kaos, säger han till TT.

Skogsbränderna i Sverige i sommar har orsakat enorm skada och förutom att människor har varit tvungna att fly sina hem så uppskattade Skogsstyrelsen i mitten av juli att skog för runt 600 miljoner kronor har brunnit upp. Vad de monetära skadorna slutligen blir för skogsägare och samhället i stort är ännu för tidigt att sia om.

Annons

Annons

Men alla förfasas inte över skogsbränderna. Lars-Ove Wikars, som är entomolog och före detta forskare vid SLU i Uppsala, säger är att bränderna, åtminstone tillfälligt, har gett många hotade arter nya förutsättningar till en nystart. Många insekter, svampar och fåglar är brandanpassade och för dessa är elden nödvändig, skriver TT.

– Skogsbruket vill ha ordning i skogen. Bränderna skapar kaos, men det behövs mer kaos, säger Lars Ove Wikars, entomolog och före detta forskare vid SLU i Uppsala till TT.

Han säger att bränderna historiskt har varit ett naturligt inslag i vår natur, men att de har försvunnit i och med att det moderna skogsbruket har kommit in i våra skogar. Tidigare har ungefär 300 000 hektar skog eldhärjats varje år, vilket är långt mycket mer än de senaste årens omskrivna skogsbränder, som enligt TT omfattar drygt 34 000 hektar.

– Det har inte brunnit så här mycket i modern tid som det har gjort de senaste åren. Många arter gynnas, säger Lars-Ove Wikars.

Pyrofiler gynnas

Exempel på arter som gynnas är insekter som är så kallade pyrofiler. Alltså insekter som flyger från område till område som nyligen eldhärjas. Till dessa hör bland annat rökdansflugan, samt den sotsvarta praktbaggen.

Omkring 50 insekter är äkta pyrofiler och ytterligare omkring 100 arter är anpassade för den miljö som uppstår när bränd skog växer upp igen.

Annons

– Vi har redan tappat många av de här arterna, bland annat en handfull av pyrofilerna, säger Wikars och tillägger.

– Cirka 15 till 20 procent av skogsmarken i landet skulle behöva vara helt naturlig, med bränder och naturlig återväxt för att alla arter ska kunna överleva. Men det de naturliga system vi har kvar är väldigt få, säger han.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy