Annons

Annons

Annons

Annons

Ett rum för tystnad

Öppenhetens rum på Wettershus inbjuder till meditation med dramatisk utsikt över Vättern.

Annons

Många söker en plats för stillhet och reflektion. Erik Lindfelt har läst den uppdaterade boken om Wettershus, den ekumeniska retreatgården utanför Gränna.

Många har varit där. Än fler har sett skyltarna från gamla riksettan och från vägen mellan E4:an och Ölmstad. För andra är Wettershus något helt okänt.

Wettershus? En ekumeniskt driven retreatgård. Bakom står numera stora delar av kyrkligheten i Södra Vätterbygden, där är den ju stark. Från början (1942) var det Jönköpingskonstnären Gunnar Zilos sommarhem och dito ateljé. Efter konstnärens död såldes stället 1962 till en grupp kristna i Jönköping. Fyra år senare, efter mycket slit, invigdes Wetterhus som retreatgård – alltså en plats för tystnad och meditation.

Annons

Annons

De första åren finns beskrivna i boken ”Skapande Paus” från 1971 av pastor John Steiner – eldsjäl och initiativtagare till Wettershus. Idag har gården hunnit fylla mer än halvsekel och mycket har hänt. Steg för steg har nya byggnader tillkommit. Den senaste stora satsningen heter ”Gröna Ängar” – en trädgårdsanläggning som bygger på tanken att det gröna och växande bidrar till själsligt välbefinnande. I den uppdaterade boken – ursprungsutgåvan kom för tolv år sedan – finns ett nytt kapitel om ängarna skrivet av Wettershus nuvarande föreståndare Rosie Gard.

Alla som har varit på Wettershus slås av utsikten – över Vättern, Visingsö och bort mot västgötska Hökensås. Det är gudomligt vackert. Bokstavligen mitt i Vätterbranterna (synd att det faktum att man ligger i det Unesco-klassade biosfärområdet inte nämns i boken).

I ”Tilltalad av tystnad” (fyndig titel!) beskrivs retreatrörelsens framväxt under 1900-talet, men också de djupa rötterna tillbaka i kristendomens historia, liksom hur Wettershus utvecklats och vad en retreat är idag. Författaren Lasse Yngvesson, som själv förestått Wettershus, har tagit bokens många bilder. Han är en god fotograf. Inte minst uppskattar jag bilderna från Ölands brygga som ligger vid Vättern nedanför gården.

I en uppkopplad tid av stress och press fyller Wettershus en viktig funktion för många. En plats som i organiserad form ger rum för tystnad och kravlöshet. Boken beskriver detta väl. Till sist en liten anmärkning: omslaget gör mig förbryllad. Det andas inte lugn och stilla ro. Tvärtom röra. Kanske blir det en tredje utgivning – då skulle detta kunna justeras.

Annons

Annons

Annons

Till toppen av sidan