Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljungby

S beredda att frångå princip – Erlandsson (C) kan bli talman

Eskil Erlandsson kan bli aktuell till talmansposten.

Annons

Socialdemokraterna är redo att frågå en princip som har gällt sedan 1970-talet och öppnar upp för att ge plats för en talman från ett annat parti. Bland tänkbara namn finns den förre detta landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C).

Det är Aftonbladet som erfar att Eskil Erlandsson kan var aktuell till toppjobbet. Det krångliga parlamentariska läget som uppstod efter valet gör att talmannen väntas få en tung roll i kommande regeringsförhandlingar

Annons

– De politiska partierna i Riksdagen har haft två principer ända sedan 1976. Antingen att det största partiet ska nominera en talman, eller att det största partiet i den största partikonstellationen ska nominera en talman, säger Anders Ygeman (S) till Aftonbladet.

Annons

– Men nu har de borgerliga partierna, enligt uppgifter i media, valt att lämna den principen och tänker istället föreslå en egen talman. Jag tycker det är en olycklig utveckling eftersom det i praktiken betyder att det kommer att bli SD som avgör vem som blir talman, trots att inte ens var femte väljare röstat på SD.

Anders Ygeman säger vidare till Aftonbladet att de rödgröna partierna är beredda att föra en dialog med de borgerliga partierna och att det viktigaste just nu är att hitta en talman som har brett stöd i Riksdagen.

Av vad Aftonbladet erfar så är den tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) ett namn som har kommit upp i diskussioner. Eskil Erlandsson kan, enligt uppgifter till tidningen, accepteras av båda blocken och har dessutom kryssat sig in i riksdagen med god marginal.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy