Annons

Annons

Annons

Annons

Ljungby

Rösterna räknade – MP ur regionfullmäktige

Rösterna är räknade.

Annons

Det slutgiltiga räkningen av rösterna för regionfullmäktige i Kronoberg är klart och den visar att Miljöpartiet rasar ur densamma.

Nu är alla röster till Regionfullmäktige i Kronoberg räknade och ett slutgiltigt resultat är färdigt.

Den största chocken i resultatet är att Miljöpartiet i valet tappade 2,5 procentenheter och därmed landar på 2,93 procent av rösterna. Alltså under den treprocent-spärr som krävs för att komma in i fullmäktige.

Faktum är att samtliga partier i det rödgröna blocket (S+V+MP) tappade. Socialdemokraterna slutade på 31 procent av rösterna och tappade således 4,17 procentenheter sen valet 2014. Vänsterpartiets tapp var inte lika dramatiskt, en halv procentenhet ner till 7,26 procent av rösterna. Totalt får S och V ihop 24 mandat till kommande mandatperiod.

Annons

Annons

Istället klättrade Alliansen. Totalt ökade man med fyra mandat till sammanlagt 29 och det är Moderaterna och Kristdemokraterna som var det stora vinnarna i det blå blocket då båda ökade med knappt två procentenheter vardera.

Totalt sett är Sverigedemokraterna valets stora vinnare. I slutändan landade partiet på 12,68 procent vilket innebär en ökning på 3,10 procentenheter från förra valet. Då partiet får åtta mandat så får de en vågmästarroll

Annons

Annons

Till toppen av sidan