Annons

Annons

Annons

Annons

Ishockey

Hockeyns seriesystem förändras - lag kan åka ur direkt

Troja jublar efter avancemanget till Hockeyallsvenskan 16 april 2017. I fortsättningen kan bli en "enklare" väg mellan upp- och nedflyttning i landets högsta hockeyserier.

Annons

Stora förändringar kan ske inom svensk elitishockey till säsongen 2020/2021. Lag från både SHL och Hockeyallsvenskan föreslås kunna bli direktnedflyttade. Dessutom föreslås det bli färre division 1-lag.

I vintras gav Svenska ishockeyförbundet utredaren Ola Lundberg uppdraget att se över serieindelningarna i landets tre högsta hockeyserier.

Sedan seriesystemet förändrades för ett par år sedan, då SHL utökades till 14 lag, så försvann kvalserien upp till högsta serien. En del kritik har därmed riktats mot att det krävs väldigt många kvalmatcher för att ett lag ska kunna gå upp i högsta serien. Dessutom har det framförts kritik mot att många matcher saknar betydelse.

Annons

Annons

I det nya förslaget föreslås att de två sista lagen i SHL och Hockeyallsvenskan i stället ska mötas i en playoff-serie där det förlorande laget blir nedflyttat - något som Ola Lundberg kallar "playout". För att kunna gå upp i SHL ska ett slutspel i Hockeyallsvenskan spelas.

– Jag tror att det här ger matcher som hela tiden betyder något. Man vet vad som händer, det blir en modell som är likartad genom hela systemet, som är lätt att förstå sig på, säger Ola Lundberg till TT.

En betydande förändring är även föreslagen i division 1-serierna. Ola Lundberg föreslår att dagens 48 lag bantas ner till 36 lag som spelar i tre stycken 12-lagsserier. De bästa lagen i division 1-serierna spelar därefter en sorts "superetta" med ett slutspel där det vinnande laget går direkt upp till Hockeyallsvenskan.

Ishockeyförbundet skriver på sin hemsida att de nu kommer att inhämta synpunkter om förslaget från klubbarna runt om i Sverige. Om responsen är positiv så kan förslaget godkännas på ett möte den 15 juni 2019 och därefter kunna tillämpas till starten av säsongen 2020/2021. Om förslaget godkänns blir det första gången på 32 år som svensk ishockey tillämpar direkt upp- och nedflyttning i landets högsta serie, uppger TT.

Annons

Annons

Till toppen av sidan