Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Förundersökning inleds mot Erlandsson

Tidigare landsbygdsministern Eskil Erlandsson (C) har blivit anklagad för att ha tafsat på flera kvinnliga kollegor i riksdagen.

Nu inleds en brottsutredning om sexuellt ofredande, skriver Expressen.

– Jag inleder förundersökning eftersom det kan antas att brott har förövats, säger vice överåklagare Bengt Åsbäck till Expressen.

Det är två moderata riksdagskvinnor som anklagat ministern – och fram tills i måndags i förra veckan riksdagsmannen Eskil Erlandsson från Ljungby kommun. Han anklagas för tafsning och "olämpligt uppträdande".

Annons

Annons

– Han satt bredvid mig i matsalen och plötsligt kände jag en hand på mitt lår, berättade Cecilie Tenfjord-Toftby i Expressen.

En annan moderat riksdagsledamot, Cecilia Magnusson, har berättat om hur Erlandsson lade handen på låret på henne under bordet. Hon sköt undan den, men den kom tillbaka.

Åsbäck inleder nu en förundersökning för sexuellt ofredande med ett maxstraff på två års fängelse.

– Det finns skäl att anta att brott har förövats och det finns namngivna personer som har berättat om vad de har råkat ut för och det har lett till att han avgår. Det finns då tillräckligt med substans för att gå vidare, berättar han för Expressen.

Åsbäck behöver inte invänta en anmälan för att inleda en förundersökning. Han berättar vidare att det kommer att hållas en del förhör med de som utsatts för de misstänkta brotten.

I måndags meddelande Eskil Erlandsson att han avgår från riksdagen. Det har efteråt blivit starka lokala reaktioner i Centerpartiet i Ljungby efter uppgifterna om tafsning och olämpligt beteende kommit fram. Även på regional nivå i Kronoberg har man reagerat kraftfullt och sagt att det finns en nolltolerans mot denna typ av agerande.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy