Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Proaktivitet och nytänkandet är positivt gällande skolan i Älmhult eller?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Turerna om skolaffären fortsätter och man blir som kommuninvånare förvånad över svängningarna.

Följer reportagen och nu även försöken till svar via insändare från styrande politiker.

Att kommunen har det jobbigt finansiellt och att lånebehovet är väldigt stort kommande år är klarlagt sedan en tid tillbaka och kan inte komma som en överraskning för beslutsfattarna. Att då jobba proaktivt och hitta nya lösningar är väldigt positivt, men vad i denna hantering är proaktivt och nytänkande?

Att teckna ett samarbetsavtal med ett fastighetsbolag utan att konkurrensutsättning? Att anlita jurister att framställa/kontrollera avtal innan man vet den ekonomiska konsekvensen i själva affären?

Det känns märkligt att läsa att man från styrande politiker tycker det är viktigt att man använder varje skattekrona så effektivt som möjligt med ovanstående hantering? Tycker ni verkligen att detta är det effektivaste sättet?

Annons

Annons

Att ni nu hävdar att det inte är möjligt att ställa det kommunala alternativet mot det privata förstår jag inte, det är nu ni har möjligheten att göra det. Ni påtalar själva Novums åtagande i den tänkta affärsuppgörelsen ”Äga skolan samt ha kontroll över byggnationen”. Antar då att Älmhults kommun skulle vara hyresgäst eller? I vilket skede var då tanken att ni skulle konkurrensutsätta detta och ställa det privata alternativet mot det kommunala?

Utav de frågor som återkommande har florerat i huvuddelen av reportage och insändare så har ni i alla fall besvarat en nu. Ni har inte konkurrensutsatt Novum Fastigheter AB och kan därigenom inte säkerställa att Älmhults kommun hade det bästa ekonomiska alternativet på bordet som beslutsunderlag.

Då återstår de två andra frågorna att besvara:

• Varför konkurrensutsattes inte Novum Samhällsfastigheter AB?

• Varför valde man just Novum Samhällsfastigheter AB som samarbetspartner?

Att sedan påstå att man inte når fram med budskapet och att spekulationerna från allmänheten och media varit livliga är väl inte så konstigt. Ni besvarar ju inte frågorna. Beviset på detta är väl ändå senaste insändaren från er, inte någonstans i insändaren gav ni ett rakt svar på ovan frågor trots att dessa hängt med i hela debatten.

Instämmer fullt ut att kommunens meritlista på större investeringsbudgetar och utfall såsom Elmeskolan, gångbron över järnvägen och väg 120 inte har varit så framgångsrika oberoende av vilka som styrt kommunen. Det hedrar er att ni inte vill göra samma misstag igen. I och med er svängning att ni skall hantera skolprojektet kommunalt, vad är det som säger att denna investering skall bli bättre än tidigare?

Annons

Annons

Att göra denna affär till en partipolitisk fråga är skrämmande, handlar det bara om makt? Samtliga politiker oberoende partitillhörighet har identifierat och förmedlat det ekonomiska allvaret och lånebehovet i kommunen. Varför sätter Ni er inte och samarbeta i de större infrastruktur frågorna och som är avgörande för kommunens framtid. Det innebär ett givande och tagande.

Jag ser fram emot att den/de politiker som tog beslutet gällande tilltänkta samarbetet med Novum Samhällsfastigheter besvarar ovan frågor så vi slipper spekulera, ni är skyldiga kommuninvånarna svar på dessa frågor. Boka gärna ett möte med Smålänningen och gör något bra av detta istället för att försöka tysta ner det.

Ni har nu chansen att göra något bra av detta, ta den! Ta tre månader på er att arbeta fram ett rejält beslutsunderlag som ställer det privata alternativet mot det kommunala. Samarbeta över partigränserna och tillse att skattepengarna används optimalt. Många bedömare påstår att vi är på väg in i en konjunktursvacka, se det som en möjlighet i upphandlingsprocessen!

Kommuninvånare som önskar klarhet

Annons

Annons

Till toppen av sidan