Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Ja till insyn och transparens

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Replik till Elizabeth Peltola:

I måndags beslutade kommunfullmäktige i Älmhult att bygga skolan i Västra Bökhult i egen regi. Detta efter många politiska diskussioner, debatter på insändarsidor från både politiker och allmänhet, intervjuer i tidningar och samtal på byn.

Annons

I samband med beslutet yrkade vi socialdemokrater på fyra saker; att alla entreprenörer har kollektivavtalsenliga villkor, att upphandlingen görs med social hänsyn för att skapa arbetsmöjligheter för exempelvis ungdomar eller människor långt från arbetsmarknaden, att tillsätta en politisk styrgrupp för projektet samt att hela processen ska genomsyras av transparens och att offentlighetsprincipen ska vara styrande.

Annons

För oss socialdemokrater är det viktigt att det finns insyn och transparens när skattepengar används – inte minst i stora och kostsamma investeringar. Projektet kring skolan i Västra Bökhult har kantats av många frågetecken både hos oss och allmänheten. Med anledning av detta tyckte vi det var viktigt att markera att vi står för just insyn och transparens – något som tydligen inte var lika självklart för alliansen eftersom de valde att säga nej till detta med hänvisning till att så redan är fallet. Jag vill påstå att kommunens förtroende är naggat i kanten på grund av turerna hittills i detta projekt och detta var en möjlighet att stärka det igen – men nej.

Alliansen sa även nej till att ställa krav på kollektivavtalsenliga villkor och till att ta social hänsyn i upphandlingen, vilket inför den lågkonjunktur som vi nu pratar om hade varit ett ypperligt tillfälle att få ut fler personer på arbetsmarknaden.

En politisk styrgrupp fick vi i alla fall bifall på och vi socialdemokrater kan lova Älmhultsborna att genom den fortsatt driva på för att insyn och transparens ska genomsyra projektet.

Eva Ballovarre – oppositionsråd

Socialdemokraterna Älmhult

Annons

Annons

Till toppen av sidan