Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Fem skäl att inte höja skatten

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Annons

Vid det senaste kommunfullmäktigemötet diskuterades skattesatsen för år 2020. Resultatet av diskussionen blev att skattesatsen på 21,07 behålls. Här följer fem argument varför vi moderater inte vill höja skatten:

• Höjd skatt innebär mindre pengar i plånboken för våra medborgare. En höjning av skatten med 50 öre innebär för en familj med två förvärvsarbetande som tjänar 25.000 kr i månaden, cirka 3000 kr mindre i plånboken per år före skatt.

Annons

Annons

• Tidigare skattehöjningar har visat att det är svårt att få en långsiktig effekt. Pengarna som skattehöjningen ger äts snabbt upp av den löpande driften i kommunen. Kommunen har redan höjt skatten vid två tillfällen (Totalt 1,25 kr) under tjugohundratalet. Om man använder samma personer med samma löner som under punkt 1 så innebär det att man redan har cirka 7500 kr per år mindre före skatt i plånboken

• När en kommun går back är det inte alltid så att det saknas pengar totalt, däremot kan en omfördelning av pengar behövas. Arbetet med att rätta till fördelningen hämmas av en skattehöjning och de verkliga felkällorna blir svåra att komma åt.

• En skattehöjning ger en falsk känsla av trygghet där de ekonomiska hålen täpps till med nya pengar utan att man tar reda på varför organisationen läcker.

• Skattehöjning är det starkaste vapen en kommun kan ta till när det gäller att öka intäkterna. En så viktig fråga kan inte väckas samma dag som den ska avgöras. Att höja skatten med 50 öre och därmed ta drygt trettio miljoner kronor från våra skattebetalare kräver noggrann förberedelse och kommunikation med våra medborgare.

Kommer skatten att höjas i framtiden? Den frågan kommer säkert att komma upp. Om vi moderater ska vara delaktiga i en höjning så krävs att alla andra utvägar är kollade, att syftet är solklart och att åtgärden är kommunicerad med medborgarna i Ljungby kommun.

Moderaterna i Ljungby kommun

Annons

Annons

Till toppen av sidan