Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Garanten för en stark välfärd

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Miljardsatsningar för en mer jämlik förskola och skola är en av satsningarna som insändarskribenterna tar upp.

Annons

Replik till Lars Nordqvist (M) i tidningen måndagen den 23 december.

Tack, Lars Nordqvist, för din insändare. M tappar i stöd, visar opinionsmätningarna, och partiledare Kristersson för samtal med SD, trots att han har lovat förintelseöverlevare Hédi Fried att aldrig närma sig SD. Eller när partiet säger nej till inbjudan om att diskutera höghastighetsbanans byggande och finansiering, trots att klimathotet är en realitet.

Listan kan göras lång. Nu till din insändare:

Det politiska läget efter valet 2018: Januariöverenskommelsen är en kompromiss för Sveriges styre. Alternativet, med ytterligare sänkta skatter och att främlingsfientliga partier ska styra Sveriges land är så mycket värre. Alliansen finns inte längre och i desperation om att styra så söker nu sig ditt parti till främlingsfientliga partier. Ditt parti vill också tillsammans med andra borgerliga partier sänka skatter så fort tillfälle ges. Det är den budgeten, den såkallade Servettbudgeten, som styrt Sverige 2019. Tänk på det när du skriver om det stålbad som kommuner och regioner hamnat i. Det är borgarnas, det vill säga ditt eget partis, budget. Det är borgarnas egen beska medicin som gör kommunernas dåliga ekonomi. Kanske manar det till eftertanke om hur det går med ett borgerligt styre. Så vem bär då ansvaret för att pensionerna inte kunnat höjas i den takt socialdemokraterna velat? Jo, det är borgarnas budgetreservation i riksdagen som ger ett sjätte jobbskatteavdrag, och därmed kvarstår klyftorna med 3 miljarder. Det tar därför ytterligare tid att komma tillrätta med skatteklyftan mellan lön och pension. De som jobbat och slitit ett helt liv ska ha en ekonomisk trygghet, de förtjänar hela samhällets respekt.

Annons

Annons

Nu till handlingskraft och förmåga:

I den budget som gick igenom nu har socialdemokraterna 30 punkter som är garanten för en stark välfärd, här nedan ett urval ur de satsningar som görs 2020.

1. Välfärdsmiljarder- i budgeten satsar regeringen minst 20 välfärdsmiljarder för att göra de tiotusentals nyanställningar som krävs för att nå en mer världsledande välfärd. Nästa år kommer ytterligare 5 miljarder till kommuner och landsting det vill säga ett steg till framåt enligt den utlovade trappan om mer pengar till välfärden.

2. Investeringsstöden, regeringen fortsätter med de största statliga investeringar i hyresrätter, studentbostäder och äldreboenden som genomförts på över 20 år, för att skapa fler bostäder med rimliga hyror som vanligt folk har råd med.

3. Fler förvarsplatser och mer pengar till migrationsdomstolar för att säkerställa att ett avslag på en asylansökan också innebär att den som saknar asylskäl lämnar landet.

4. Skolkommissionen- miljardsatsningar för en mer jämlik förskola och skola.

5. BUP -Skapa ett brett stöd till unga som mår dåligt genom en satsning på elevhälsan. Snabbare väg till behandling inom barn och ungdomspsykiatrin.

6. Pensionärsskatten- fortsatt minskning av skatteklyftan mellan lön och arbete. Dessutom höjs garantipensionen och höjt bostadstillägg för pensionärer.

Detta är några av de satsningar som görs inom välfärdens område med en socialdemokratisk politik 2020. Just därför kan vi säga att vi är garanten för en stark välfärd! Kanske är det denna välfärdspolitik som moderaterna och Nordqvist inte vill ha?

Anne Karlsson Oppositionsråd Ljungby kommun (S) Carolin Holmqvist Henrysson (S)

Annons

Annons

Till toppen av sidan