Annons

Annons

Annons

Annons

Perspektiv

Insändare
Yoga – inte så oskyldigt som det verkar

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Gullan Malmquist i Markaryd är skeptisk till yoga. Det skriver hon i en insändare. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Annons

Några funderingar efter att ha läst reportaget i Smålänningen 200102 om Linda Perssons erfarenhet av yoga, både hennes personliga upplevelse av yoga som medel till stresshantering och hennes tvåmånaders utbildning i Indien till certifierad yogalärare. Det låter fint och bra, men vad händer på lång sikt? När man hållit på ett tag och vill sluta?

De frågor reportern ställer ger enbart positiva svar och inga kritiska frågor ställs. Detta är nog så begripligt, då det finns en utbredd uppfattning i det svenska samhället att yoga bara är en avstressande övning som inte har med religion att göra. Till och med i skolan lärs yoga ut till barnen som avslappningsmetod. Detta trots att det inte finns någon yoga som inte är religiös. Barnen instrueras att uttala mantrat AUM, som syftar på de hinduiska gudarna Brahma, Vishnu och Shiva, i nämnd ordning. Detta trots att skolan ska vara neutral. Kristen bön är däremot förbjuden.

Annons

Annons

Gertrud Storsjö, som är expert på österländska religioner och dess inverkan på människor i västvärlden har publicerat flera böcker i ämnet, den mest kända ”Buddha eller Kristus”. Hon skriver om ämnet i sin senaste bok ”Befriad”:

”Många människor i vår tid söker efter andlighet och strävar efter religiösa upplevelser. Framför allt är det de österländska religionerna som utövar dragningskraft. På förvånansvärt kort tid har de trängt in i vårt samhälle – i sjukvården, i skolan, i företagsvärlden och till och med i den kristna församlingen. Aningslöst öppnar man upp för vad dessa religioner står för utan att veta vad som döljer sig bakom företeelser som österländsk meditation, yogaövningar, reikihealing, ockult visualisering och kampsporter”. Gudrun Storsjö har själv bevittnat hur allt mer experimenterande med ockulta tekniker gett en världsfrånvändhet med svårbehandlade personlighetsstörningar. Många personer söker hjälp med sina psykiska problem, orsakade av yoga eller mindfulness. Hon har också själv bevittnat vad som kan befria en människa, tron på Jesus Kristus. Mycket av det författaren skriver bygger på stor kunskap om religioner, framför allt i kontakt med tibetan-buddistiska och hinduistiska folkslag.

Så det finns stor anledning att lyssna på nämnda kunniga och erfarna expert som varnar för att ge sig in på eller i tid sluta med till synes oskyldiga yogaövningar. På Youtube kan man även lyssna på personliga berättelser från personer som varit bundna i dessa religioner och blivit befriade.

Gullan Malmquist

Socionom

Annons

Annons

Till toppen av sidan