Annons

Annons

Annons

Skolgranskning 2020

Läs vår granskning av hot och våld i skolan

Text

I en serie artiklar har Smålänningen undersökt hur det står till i Ljungbys skolor. Vi har pratat med så väl lärare som föräldrar och skolledning om förekomsten av hot och våld i skolan, och vad det kan bero på.

Citaten på bilden kommer från några av de kränkningsanmälningar som gjordes under höstterminen 2019.

Vi har också kunnat visa unika siffror på att antalet anmälningar och hot och våld fördubblats på fyra år.

Samtliga delar i granskningen finns att hitta här nedan.

Smålänningen har tagit del av höstterminens kränkningsanmälningar om hot, våld och trakasserier i skolan. Om hur anmälningarna om hot och våld har ökat kan du läsa här: ”Du är död snart” - Antalet anmälningar i skolan har ökat

Annons

Skolledningen menar att det faktiska våldet inte har ökat, men att däremot sprids information fortare i dag och ”fler vet om vad som hänt snabbare”. Skolledningen: ”Hot och våld har inte ökat i skolan”

Annons

Föräldrarna som Smålänningen har varit i kontakt berättar om en vardag i skolan där fula ord, hot och till och med våld förekommer allt för ofta. Skolgranskningen: ”Mordhot och slagsmål är vardagsmat”

Skolgranskningen: Så svarar ledningen om föräldrarnas bild av hot och våld i skolan

En lärare som arbetar i Ljungby kommun berättar om sin vardag i skolan: ”Om jag inte hade gått emellan, och han hunnit upp den andre så hade det slutat illa. Då fick jag ta emot slag”. Läraren menar att skolans problem är trefalt och att det som behövs är starkare rektorer med mer befogenheter, mer förstående och samarbetsvilliga föräldrar och en resursskola. Om det kan du läsa genom att klicka här: Ljungbylärare: ”Jag har sett elever kasta stolar och vråla hot”

Annons

Och så här svarar skolledningen och politikerna om lärarens synpunkter och upplevelser: Utesluter inte resursskola - men satsar först på kommunresursen

Annons

Den bild av att hot och våld i skolan inte ökat som skolledningen ger går inte alls ihop med Lärarförbundets bild av verkligheten i Ljungbys skolor. Och om det går att läsa här: Lärarförbundet: ”Det är ett annat våld i skolan i dag”

Tidningens ledarskribent tog sig också an ämnet och skrev att det är en hopplös uppgift för lärarna att skapa trygghet och lugn i Ljungbys skolor: Per-Ola Nilsson: Ljungby kan inte vara nöjda när barn är rädda för sina skolkamrater

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan