Annons

Annons

Annons

Annons

Polisens vardag

Polisens vardag – ”Vissa saker glömmer man aldrig”

Michael Svensson har arbetat som gruppchef och yttre befäl i Älmhult sedan 2016. – Det bästa med jobbet är att det är omväxlande, man vet aldrig hur dagen kommer att bli, säger han.

Annons

Olyckor, våld och barn som far illa. Det är en del av våra lokala polisers vardag. Men det beskrivs också som ett roligt, omväxlande och spännande jobb.

Här kan du läsa Smålänningens tio reportage, med bildspel och filmer, i serien ”Polisens vardag".

1. När mörkret faller börjar också tjuvarnas högsäsong. Många landsbygdsbor är besvikna att polisen sällan dyker upp om man har utsatts för exempelvis ett förrådsinbrott. Michael Svensson, som arbetar som gruppchef och yttre befäl, förklarar varför polisen inte alltid prioritera dessa brott. Han berättar också om hur polisen lägger upp sina arbetspass och avslutar med att de faktiskt är chanslösa utan allmänhetens ögon.

Annons

I Älmhult finns två förhörsrum där utredarna förhör de personer som ska höras, vittnen, målsägande eller misstänkta. – Varje utredare har sedan runt 10-15 ärenden igång samtidigt, säger Pernilla Alkner som för tillfälligt har en kombinerad tjänst som förundersökningsledare och utredare.

Annons

Sedan januari 2019 arbetar hon på utredningsenheten i Älmhult tillsammans med två kollegor.

– Jag trivs väldigt bra på utredningsenheten, att få grotta ner sig i ärenden och ägna sig åt lite detektivarbete tycker jag är väldigt tilltalande, säger Pernilla Alkner.

2. Pernilla Alkner är en av dem som avgör om bevisen faktiskt håller, om ärendet kan redovisas till åklagare. "I Sverige finns en lag som säger att en åklagare begår brott om de går upp med ett ärende som de inte är övertygade om att de kommer att vinna”. Som utredaren och förundersökningsledaren skriver hon också direktiv till utredarna, vilka förhör som ska hållas och vilka beslag som ska göras. I intervjun berättar hon även om en incident när hon var tvungen att dra sitt vapen.

Anders Karlsson har varit polischef sedan 2014. Som polischef för lokalpolisområdet Ljungby har han det operativa ansvaret för Ljungby, Älmhult och Markaryds kommun.

Som polischef har han bland annat ansvar för att omvalda de politiska besluten till verklighet. ”Det finns ingen politiker som säger, eller vågar säga, att vi ska prioritera bort något, utan all vår verksamhet måste prioriteras”.

3. Polischefen Anders Karlsson har varit med i yrket i 43 år och anser inte att brotten i samhället har ökat sedan 50-talet. ”Men våldet har förändrats lite”. Som polischef beslutar han vilka insatser som ska göras i området och har även ansvar för att omvandla politiska beslut till verklighet. I reportaget redogör han också vilka larm som de prioritera och hur mycket tid de faktiskt lägger på att åka runt och patrullera.

Annons

Annons

Nicklas Sandelius är 44 år och har arbetat som polis i 13 år.

Nicklas utbildade sig på Polishögskolan i Umeå 2004.

4. Trakasserier, hot och våld har mer eller mindre alla poliser någon gång utsatts för. ”Vissa saker glömmer man aldrig”. Stationsbefälet Nicklas Sandelius tar bland annat emot besök på polisstationen om någon vill göra en polisanmälan. Han beslutar också om någon, som blivit omhändertagen för fylla eller ordningsstörning, ska låsas in eller inte i arresten. Följ med ner i korridoren bland cellerna där personer får sitta och nyktra till eller sitter anhållna efter åklagarens beslut.

För att få respekt måste man själv bete sig med respekt. Anders Buene har arbetat mot narkotika i många år och har lärt känna flera missbrukare. ”Det är många som kommer fram och tackar en för att man har varit så jävla jobbiga, både gamla och unga”.

Bongar, pipor, grinders och rullpapper är typen av utrustning som kan hittas vid en husrannsakan.

Efter många år som polis har han sett baksidan av drogmissbruket. ”Jag hade velat ta med ungdomarna, åkt till närmsta knarkare och visat hur tragiskt det är. Många haschrökarna som vi träffar är så otroligt ensamma”.

5. Polisen har uppmärksammat att förekomsten av narkotika har ökat, framförallt bland ungdomar. 2015 rapporterades det sammanlagt 204 narkotikabrott i lokalpolisområdet Markaryd, Älmhult och Ljungby jämfört med 500 brott 2018. I dag köps droger på ett klick via olika forum på internet. Anders Buene är en av poliserna som under flera år har arbetat mot drogproblematiken. I intervjun berättar han om ungdomar och droger, den vanligaste drogen och narkotikabrottet, om polisens metoder och om större och mindre tillslag som han har varit med om.

Annons

Annons

6. En del bilister blev nervösa, andra arga och några ledsna. Smålänningen var med och filmade när polisen sammanlagt delade ut 56 böter under trafikdagen. ”Den vanligaste bortförklaringen är att man är stressad, har ont om tid och man är försenad, säger polisen Michael Svensson som var på plats.

När Hans Qvant började som polis 1979 var det bara batongen och båtmössan de behövde ha med sig innan det var dags att bege sig ut på fältet. – Vi hade inte ens några fickor på byxorna. Jag kommer inte ihåg var man hade alla sina grejer. Men man hade nog bara sitt anteckningsblock. Mobiltelefon och sådant fanns ju inte på den tiden.

Från och med den 7:e januari kommer Hans Qvant att arbeta som gruppchef över trafikpolisen i Halmstad. – Jag ser fram emot den nya utmaningen men jag kommer att sakna Ljungbyborna.

7. Smålänningen följde även med Ljungbypolisen Hans Qvant. Qvant är en polis som är känd av många för att vara offensiv trafikpolis, till med lite nitisk. Se när han stoppar en fortkörare på länsväg 120 mellan Liatorp och Ljungby.

”I dag är det så mycket teknik i bilarna. Nu hade vi en bil här på morgonen som hade strejkat men det löste vi”, säger Johnny Melin som har arbetet inom polisen i 36 år”.

8. Det finns också jobb inom polisen som inte syns lika mycket, men nog så viktiga. Dagligen utsätts utryckningsfordonen för hårt slitage, inom polisregion Syd rullar bilarna cirka två miljoner mil om året. Johnny Melin och Leif Ström har ett huvudansvar för i lokalpolisområde Ljungby och är beredda på allt i polisgaraget.

Annons

”Många tror att vi är poliser, den frågan får vi varje dag, men det är vi inte”, säger Lotta Lidström som tillsammans med Erika Palencsar är två av de civilanställda i receptionen på polisen i Ljungby.

Annons

På vardagar kan den som behöver ett nytt pass boka en tid hos polisen. ”Tidsbokningen började för ett par år sedan med anledning av att stationerna i storstäderna blev så pass överbelastade så att folk sökte sig till de mindre stationerna”, säger Lotta Lidström.

9. Polisens ansikte utåt. Erika Palencsar och Lotta Lindström är två av polisens civilanställda i Ljungby och är välbekanta ansikten för många Ljungbybor. De hanterar allt från pass och hittegods till döda uttrar och vapen.

Brott i nära relationer, husrannsakan och narkotikatillslag är något som studenterna på polisutbildningen i Växjö kan öva i lägenheterna på skolan. Vilma Schmidt och Madelene Karlsson tycker det är bra att miljön blir så verklig som möjligt.

Utrustningen polisen bär i tjänsten väger cirka 12 kilo. ”Men att vara stor och stark gynnar en inte jättemycket i längden. Det är viktigare om du som polis är en person som kan prata med andra”, menar Vilma Schmidt och Madelene Karlsson.

10. Några som verkligen ser fram emot polisyrket är studenterna Vilma Schmidt och Madelene Karlsson. När Smålänningen besökte polisutbildningen på Linnéuniversitetet i Växjö var de inne på sin fjärde termin. Efter ett par års vapenträning och greppövningar på utbildningen var de riktigt taggade för aspiranttjänstgöringen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan