Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Ställer in besök för alla över 70 år: ”Vi måste vara extra rädda om våra äldre”

Region Kronoberg meddelade på onsdagen att alla mottagningsbesök som kan vänta ställs in för personer som är över 70 år.

Annons

Från måndag i nästa vecka ställs alla vårdbesök för patienter som är över 70 år in.

Region Kronoberg meddelade på onsdagen att alla mottagningsbesök som kan vänta ställs in för personer som är över 70 år. Detta gäller besök inom hela vården, så som på sjukhusen, vårdcentraler, tandvård och psykiatri. Ändringen görs för att minska risken för smittspridning bland äldre personer.

– Vi gör den här åtgärden eftersom vi måste vara extra rädda om våra äldre invånare just nu. Men vi kommer naturligtvis göra en medicinsk värdering i varje enskilt fall om besöket är nödvändigt att genomföra just nu eller inte, säger Maria Wiltz, sjukhuschef Centrallasarettet Växjö och Ljungby Lasarett.

Annons

Annons

Det är även fortsatt så att planerad kirurgi och ingrepp som kan vänta inställda. Region Kronoberg skriver i ett pressmeddelande att det görs en avvägning i varje enskilt fall och det är samma riktlinjer som gäller i hela länet. Anledningen till detta är att många medarbetare är hemma med förkylningssymtom eller för att vårda sjuka barn och att det just nu pågår en utbildningsinsats.

Utbildar i intensivvård

Det är bland annat så att personal från andra enheter utbildas för att kunna arbeta inom intensivvården.

– Vi vill ha en färdig beredskap för den dagen vi har fler patienter som behöver intensivvård. Så ser det ut i resten av landet och det är väldigt osannolikt att det inte kommer drabba oss också, säger Maria Wiltz.

Inom Region Kronoberg pågår ett arbete med att säkra personalförsörjningen inför ett högt tryck på vården. Det sker på flera olika nivåer så som att administrativ personal med vårdutbildning erbjuds en reaktiveringsutbildning, och att alla sjuksköterskestudenter i länet ska få ett brev där de erbjuds att jobba extra inom vården under coronakrisen.

Annons

Annons

Till toppen av sidan