Annons

Annons

Annons

Annons

Kronobergs län

Videobesök ökar kraftigt inom vården

Ett videosamtal kräver att man har en dator, smartphone eller surfplatta med internetuppkoppling och en e-legitimation för att kunna logga in och identifiera sig.

Annons

För att skilja patienter med förkylningssymtom från andra har hälso- och sjukvården utökat möjligheten med digitala videobesök.

Region Kronoberg ser nu att videobesöken inom vården har ökat rejält.

Med anledning av coronaviruset är inte alltid fysiska vårdmöten möjliga. Därför har Region Kronoberg nu utökat möjligheten med videomöten och erbjudandet verkar gå hem hos invånarna.

Inom primärvården har videobesöken ökat mest – från 32 videobesök under januari till 288 under mars.

”Våra patienter måste få komma till vården när de behöver. Videobesök är ett bra alternativ till fysiska besök och det känns mycket bra att vi har ökat våra möjligheter att erbjuda det”.

Annons

Annons

Det säger Lena Andersson Nazzal, chef för primärvård och rehab, i ett pressmeddelande från Region Kronoberg.

Psykiatrin och tandvården

Regionstyrelsens ordförande Mikael Johansson berättar också att tekniken och kunskapen redan fanns på plats eftersom man har arbetat med videomöten ett tag.

– Därför kunde vi snabbt erbjuda digitala möten nu när behovet ökade dramatiskt. Nu ska vi försöka hitta fler sätt att utnyttja tekniken, för att minska riskerna, säger Johansson.

Förutom primärvården jobbar även sjukhusvården, psykiatrin och tandvården för att kunna erbjuda patienter videobesök i en större omfattning.

Inom sjukhusvården är det bland annat aktuellt med digitala videobesök för patienter som behöver kontakt med barnkliniken, kirurgkliniken, kvinnokliniken och medicinkliniken.

Folktandvården kommer också snart att erbjuda videomöten med tandläkare för patienter som har en infektion och är i akut behov av tandvård.

Logga in och identifiera dig

Trots tillgången till videomöten finns fortfarande möjlighet till fysiska besök, även om man är förkyld.

Region Kronoberg skriver i pressmeddelandet att om vården anser att besöket är nödvändigt ska patienten boka en tid innan. Patienten får sedan gå in på vårdcentralen via en separat ingång.

Men ska patienten ha ett videosamtal behöver man en dator, smartphone eller surfplatta med internetuppkoppling och en e-legitimation för att kunna logga in och identifiera sig. Videobesöken görs antingen via 1177 Vårdguiden på datorn eller med hjälp av appen ”Min hälsa” på mobiltelefon eller surfplatta.

Annons

Annons

Till toppen av sidan