Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Utökad service på biblioteket

Text: 

Extraöppet för riskgrupper, förlängd utlåningstid och en återlämningslåda utanför entrén. Nu sållar sig Ljungby bibliotek till skaran som anpassar sin verksamhet efter coronautbrottet.

– Vi har omprioriterat i budget, och har lite olika lösningar att erbjuda, berättar kultur- och fritidschef Ing-Marie Byström och bibliotekarie Jens Christiansson.

Bibliotekarierna Marlies Oonk och Jens Christiansson samt kultur- och fritidschef Ing-Marie Byström i färd med att packa böcker. Kommuninvånare som har tankar och idéer är välkomna att höra av sig, hälsar de.

Att få möjligheten att upptäcka en ny bok kan göra stor skillnad för många, inte minst i dessa tider, då allt fler isolerar sig för att minska smittspridningen av corona.

Dels är läsningen en meningsfull sysselsättning i sig, och dels kan det vara skönt att släppa oron för, och den ständiga rapporteringen kring, viruset för en liten stund.

Ett av de beslut som Ljungby bibliotek har tagit för att göra den ofrivilliga ensamheten lite lättare är att erbjuda extraöppet en timme varje vardagsmorgon, enbart för personer i riskgrupperna.

Annons

– Då är det färre här och riskerna minskar. Även om det skulle komma ett större gäng finns det stora ytor att fördela sig på, säger de.

Annons

Hemkörning

En annan service som numera erbjuds är hemkörning av bokpaket till människor i riskgrupper inom hela kommunen.

– I första hand hoppas vi att släkt och grannar ställer upp, men där inte det är möjligt kan man ringa och reservera böcker och få dem hemkörda till dörren, säger Jens Christiansson, och berättar att man redan sedan tidigare i liten skala haft den här tjänsten för de som är synskadade eller rörelsehindrade.

De som har böcker att lämna tillbaks kan nu samtidigt göra det utan att gå in i lokalen, då en återlämningslåda under dagtid finns placerad utanför entrén.

– Låntagarna får också ha kvar böckerna längre tid än vanligt, berättar Ing-Marie Byström – och vad gäller e-böcker kan låntagarna nu låna hem två sådana i veckan istället för en.

Två åt gången

Restriktionerna om att högst 50 personer får vistas tillsammans gäller egentligen inte för biblioteken, men i Ljungby har man ändå valt att inte ta in fler besökare samtidigt.

På filialerna i Lagan och Lidhult, där ytan är mindre, försöker man att hålla antalet nere än mer.

– Vi vill att det ska kännas tryggt för de som besöker oss, säger Ing-Marie och Jens.

Bokbussen, berättar de, har av samma skäl tillfälligt slutat köra ut till skolor och särskilda boenden. Övriga turer körs dock som vanligt, men även där finns nya regler.

Annons

– I bokbussen rör man sig på en liten yta, lite på samma sätt som i restaurangernas barer, så vi har sagt att man inte ska vara mer än två låntagare där samtidigt, berättar de.

Annons

För den som ändå inte vill/vågar gå in i bussen är personalen behjälplig, och kan komma ut med böckerna istället.

Strå till stacken

Jens och Ing-Marie tror att det kommer att bli jobbigare för många ju längre tid utbrottet pågår, och menar att biblioteket har en viktig funktion att fylla.

– Vi vill dra vårt strå till stacken, säger de, och lyfter fram att det inte bara är böcker, utan även andra medier som dvd-filmer och cd-skivor, som går att låna gratis på biblioteket.

– De som har tillgång till internet kan se vad som finns på vår hemsida, tipsar de.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan