Annons

Annons

Annons

Ljungby Centrum

Brevet till Dalza från kulturarbetarna

Mats Dalza Persson vid mixerbordet, en plats han tillbringade mycket tid.

Mats Dalza Persson i en av sina roller, på jobbet på ABF.

Mats Dalza Persson under dagarna ”Ljungby gillar olika”.

Till minne av Dalza…

Dalza, våren är här, en underlig vår. I ett slag glömde vi bort det där viruset. Det enda vi pratat om så länge, allt var som bortblåst, liv och död så påtagligt, och du, du var plötsligt borta.

Annons

Annons

Så länge hade du funnits där för så många.

Så länge hade du varit, som någon sa: i varje hörn och varje mittpunkt av hela det kulturella och musikaliska livet i Ljungby. En del har känt dig sen ungdomsåren, andra bara en kort period, men gemensamt för oss är att du kommit att påverka oss alla, kärleksfullt och innerligt.

Alla har bara bra saker att säga om dig, Dalza. För en del var du Dalza, för andra var du Mats, och det blir tydligt nu, tydligare än någonsin att det kanske var just så, att just du, var den gemensamma nämnaren för oss alla som på minsta lilla eller största vis har arbetat med musik och kultur i Ljungby.

Plötsligt blir vi vilsna. Vad händer nu? Du har ju alltid funnits där. Du var den som lätt och ledigt rörde dig genom varje sammanhang och varje genre. Vi andra delade upp oss. Men du, du fanns överallt.

Hur ska vi hedra dig, Dalza? Hur ska vi kunna ta vid där du har lämnat och förvalta det på bästa Dalza-vis in i framtiden? Hur kan vi ta med oss allt du lärt oss om ödmjukhet och humor, om att vara den bästa av människor?

Hur kan vi fortsätta vara skapande och fortsätta bidra till det kulturella liv du aldrig lämnade i Ljungby, trots att din begåvning egentligen skulle ha tillåtit dig att flyga ännu högre?

Är det något vi kan göra för dig Dalza så är det att aldrig tystna här. Få oss att låta! Få oss att sjunga och spela! Få oss att skratta!

Annons

Fortsätt producera föreställningar, festivaler, konserter och revyer! Låt det märkas, låt det höras, men gör det ödmjukt, så som du.

Annons

Som ett kit fogade du oss samman. Vi såg nog inte det då. Och nu finns du inte. Nu finns du inte här och all din kärlek till varje kreativt och konstnärligt sammanhang kan inte längre hålla ihop.

Så nu är det upp till oss, Dalza. Nu får vi alla bli du, och visa varandra att allt du lärde oss var att kulturen är gränslös. Att det inte finns några för viktiga eller betydelselösa sammanhang. Att vi gör gemensam sak och verkar för ett rikt och blomstrande kulturliv här i Ljungby.

Du gjorde det i hela ditt liv. Nu tackar vi dig för allt, vi har så mycket att tacka dig för.

Nu tar vi vid. Tack Dalza. För allt!

Kramar och kärlek från alla Ljungbys kulturutövare

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan