Annons

Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2021

Deras rockar skyddar vården mot covid-19

Skyddsrocken som tillverkas på Mo Industri i Bottnaryd ska skydda vårdpersonal på intensiv- och infektionsavdelningar från att smittas av coronaviruset. Marknads- och försäljningsansvarige Petter Månsson berättar att de största mängderna av skyddsutrustning från företaget nu levereras till den hårt ansatta sjukvården i Stockholm.

Annons

På Trioplast i Bottnaryd tillverkas nu stora mängder skyddsutrustning till vårdpersonal som kommer i kontakt med coronaviruset. Företaget nyanställer nu 15 personer.

– Vi har inköpare från regioner runt om i Sverige som ringer och gråter och frågar om vi inte kan tillverka ännu mer, säger Petter Månsson, marknads och försäljningschef.

Mo Industri i Bottnaryd är en del av Trioplast-koncernen som har sitt säte i Smålandsstenar.

Under de senaste veckorna har företaget ställt om sin produktion för att hjälpa svensk sjukvård. De största leveranserna av skyddsutrustning från Bottnarydsfabriken skickas nu till den hårt ansatta Region Stockholm. I torsdags stod det klart att Trioplast hade skrivit avtal om att leverera till Karolinska Universitetssjukhuset i Solna och Huddinge.

Företaget levererar i nuläget även skyddsutrustning till Region Jönköping och till sjukvården i Halland, Skåne och Värmland.

Inbäddat innehåll

Annons

Annons

Petter Månsson, marknads- och försäljningschef på Mo Industri, säger att sjukvårdsregioner i hela Sverige har hört av sig och bett om hjälp.

– Vi har fått göra prioriteringar om var behovet är störst och just nu är läget i Stockholm mest ansträngt, säger han.

För intensiv- och infektionsvård

Antalet svenskar som smittas med coronaviruset ökar hela tiden och likaså pressen på sjukvården. Från många håll i landet har det kommit larmrapporter om att vårdpersonal själva kan smittas med covid-19 eftersom det inte finns tillräckligt med skyddsutrustning.

I Bottnaryd tillverkas nu skyddsrockar får både anställda på sjukhus och för anställda inom kommunal vård- och omsorg. Sjukhusrockarna är långärmade och inom kort ska 20 000 plagg per dag kunna tillverkas. Utrustningen ska sedan användas av personal på intensiv- och infektionsavdelningar.

Illija Boseovski, Jasper Hunting, Andreas Levinsson och Dragisa Lupeskovic vid tillverkningen av skyddsutrustningen.

Förklädena som tillverkas till vård och omsorgspersonal är kortärmade och kan tillverkas i större mängder – där är kapaciteten 35 000 plagg per dygn.

– Utöver sjukvård på regional och kommunal nivå har vi även fått förfrågningar från begravningsbyråer och från ansvariga för ambulanser, säger Petter Månsson.

Idé efter samtal

Tillverkning av sjukvårdsutrustning sker nu även på Trioplasts fabriker i Smålandsstenar och Landskrona. I vanliga fall tillverkar Bottnarydsfabriken plast till olika typer av industrier.

Hur uppkom idén om att ni kunde ställa om produktionen och tillverka skyddsutrustning till sjukvården?

Annons

– Det började med ett samtal för tre veckor sedan som fördes mellan vår produktionschef i Landskrona och en person som arbetar som läkare i Karlstad. De kunde därefter gå vidare och började titta på olika möjligheter, säger Petter Månsson.

Annons

Vad har varit svårast med att ställa om produktionen?

– Det är svårare än man kan tro att ställa om maskinerna och det är många små steg längs vägen. Vi trodde exempelvis att svetsningsmomenten skulle bli komplicerade, men de visade sig fungera bra. Svårare var det att få ordning på skärningsmomenten, säger Petter Månsson.

I nuläget är företagets maskiner i gång 16-18 timmar per dygn, men förhoppningen är att inom kort kunna gå upp till produktion dygnet runt.

15 nya jobb

Coronakrisen har utöver att sätta hård press på svensk sjukvård även inneburit att många företag har tvingats säga upp personal. Trioplast har i stället kunnat nyanställa.

– I vanliga fall har vi ganska låg personalomsättning och brukar nästan bara behöva nyanställa när någon går i pension. Nu har vi behövt sex nya personer på kort tid och det verkar som vi kommer att behöva totalt femton personer extra som situationen ser ut just nu, säger Ulrik Gustafsson, platschef på Bottnarydsfabriken.

Platschef Ulrik Gustafsson hyllar sin personal och säger att det annars är ovanligt att företaget behöver nyanställa personal. "Våra orderböcker var fyllda även innan coronakrisen slog till och nu har vi verkligen behövt utöka kapaciteten."

Hittills har personer kunnat nyanställas med hjälp av olika kontakter, men företaget för även diskussioner med Arbetsförmedlingen.

Personal har ställt upp

Både Ulrik Gustafsson och Petter Månsson framhåller hur glada de är över att personalen verkligen har ställt upp och erbjudit sig att jobba extra under de senaste veckorna.

Annons

– Vi har verkligen fantastiska medarbetare. Tur i oturen har också varit att vi har reserestriktioner just nu. Fastän det är påskhelg har alla ändå varit hemma vilket annars inte är fallet. Jag vill även lyfta fram att många av våra underleverantörer också har ställt upp och gjort viktiga insatser, säger Ulrik Gustafsson.

Annons

Snabba bud

En av de nyanställda på fabriken är Jasper Hunting som kommer från Stockholm. Det var snabba bud när han för bara en vecka sedan fick ett nytt jobb cirka 30 mil hemifrån.

– Jag jobbade tidigare inom hotell- och restaurangverksamheten i Stockholm vilket bland annat innebar banketter på Grand Hotel och Stadshuset. Sedan kom coronakrisen och jag förlorade jobbet. Jag ville bara ha ett nytt jobb och då dök den här möjligheten upp. Jag lyckades hyra in mig i en stuga i närheten av Bottnaryd och kunde sedan åka ner och vara på plats på jobbet inom loppet av tio timmar, säger han.

Chans att hjälpa till

Även Petter Månsson vittnar om speciallösningar under den senaste tiden.

– En kväll under den senaste veckan åkte jag från fabriken vid klockan 22.30 på kvällen och hade då fyllt min privata bil med kartonger med skyddsutrustning. Vid midnatt mötte jag en "löpare" från Region Halland på en öde parkering på Nissastigen. Där lastade vi över lådorna och deras utsände åkte direkt hem så att sjukvården i Halland kunde börja använda utrustningen direkt.

På fabriken är det många som lyfter fram att de nu har ett samhällsansvar under en kris som Sverige inte har varit i närheten av på mycket länge.

– Vi ser det som att vi har fått den stora möjligheten att kunna hjälpa till, säger Petter Månsson.

Annons

Skyddsrocken tillverkas i en modell och kan användas av alla som jobbar inom sjukvården.

Jasper Hunting är nyanställd på fabriken i Bottnaryd. Tidigare jobbade han inom hotell- och restaurangbranschen i Stockholm.

Johanna Lööf och Maja Friej går sista året på gymnasiet. Under påsklovet har de kunnat extrajobba på Trioplast i Bottnaryd. "Det är kul att hjälpa till när det verkligen behövs", säger Johanna,

Annons

Klart för leverans. De stora lådorna i förgrunden ska samma dag hämtas och köras upp till Stockholm där sjukvården verkligen är i akut behov av skyddsutrustning.

Mo Industri i Bottnaryd har funnits sedan 1960-talet och ingår i Trioplast-koncernen som har sitt säte i Smålandsstenar.

Jesper Hunting överlämnar en leverans som är avsedd för sjukvården i Region Jönköping.

Annons

Annons

Till toppen av sidan