Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Därför höjs avgiften på hörapparater…

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

En kraftig höjning av avgiften för utprovning av hörapparat har fått Hörselskadades distrikt att reagera. Hörselprovningen på bilden är tagen i en annan region.

Annons

Jag ställer mig tveksam till om argumenten till att höja avgifter på hörapparatutprovning är medmänsklig? Vård på lika villkor är vår svenska modell men det har de blå-gröna i Region Kronoberg helt tappat när man föreslår en höjning med 272 %, från 350 kr till 950 kr.

Det finns närliggande Regioner som inte har någon kostnad alls, endast besöksavgift som ingår i högkostnadsskyddet, varför inte se det och gå den vägen?

Annons

Annons

Personer med hörselnedsättning jämförs med de som uteblir från besök inom vården (vilket sker vid ca 30 000 tillfällen/år) och som nu får betala dubbel besöksavgift för att de inte kommit till ett bokat besök.

Kommunikation är vårt största grundläggande behov och det finns många studier som visar på att en icke fungerande kommunikation påskyndar en begynnande demens, sämre psykisk mående och när jag mår sämre blir jag mindre fysiskt aktiv och får fler krämpor.

Regionen har flera olika hjälpmedel som de ansvarar för förutom hörsel. Personer med grav synnedsättning får hjälp med glasögon, synteknisk utrustning och personer som har behov av ortopediska hjälpmedel har en kostnad på 350 kr per förskrivning.

Vårt krav från Hörselskadades Distrikt och föreningar i Kronoberg är att Region Kronoberg inte höjer utprovningsavgiften med 272 % utan hittar andra vägar att spara in miljonen på och är av den bestämda åsikten att be de politiker som är för en höjning med 600 kr att ändra sig och tänka efter före!

Lena Ekbring Rindsäter

ordförande Hörselskadades Distrikt Kronoberg

Annons

Annons

Till toppen av sidan