Annons

Annons

Annons

Annons

Digitala kallelser från regionen

Kronobergarna kommer nu att kunna få sina kallelser från Region Kronoberg i en elektronisk brevlåda, som går att nå från mobilen eller datorn.

Annons

Nu ska kallelserna från Region Kronoberg bli digitala.

– Vår ambition är digitalt först, fysiskt när det behövs, säger Per Nordbeck, som är projektledare.

Det är i ett pilotprojekt som regionen nu ska testa att skicka ut sina kallelser digitalt istället för med post.

– Vi kör papperslöst där det går, säger projektledare Per Nordbeck.

En förstudie har redan genomförts, och nu ska bland annat kvinnokliniken, kirurgkliniken, medicinkliniken och ögonkliniken börja skicka sina kallelser på det nya sättet.

Mottagarna får då ta emot kallelserna via en digital brevlåda, som kan nås antingen från mobilen eller datorn.

Annons

Annons

Flera fördelar

Hela 700 000 kallelser sänds idag ut av Region Kronoberg i pappersform, och att göra dem digitala istället har flera fördelar.

De når mottagarna snabbare, de är säkrare och de är bättre för miljön.

Ytterligare en fördel, som Per Nordbeck trycker på, är att tid kommer att kunna frigöras till patienterna när pappershanteringen minskas ner.

Är efterfrågat

Enligt Mikael Johansson (M), regionstyrelsens ordförande, är digitala kallelser också något som många såväl patienter som vårdpersonal har efterfrågat.

– Det blir enklare och smidigare, menar han, och Per Nordbeck ger samma bild.

– Vi har lyssnat in patienter, invånare och vårdens medarbetare och sett behovet av att hitta en smidigare lösning. Att kunna erbjuda digitala kallelser är en lösning som gynnar alla, säger han.

Går att välja bort

De patienter som inte vill ha sina kallelser digitalt, exempelvis äldre utan internetvana, blir dock inte tvingade till det, utan möjligheten finns att även fortsättningsvis få hem dem i brevlådan.

Till hösten ska pilotprojektet utvärderas. Om resultatet är positivt så kommer digitala kallelser sedan att införas på alla kliniker.

Projektet är en del i en större satsning på en ökad andel digitala insatser inom Region Kronoberg. Det är en process som för övrigt har fått en extra skjuts av coronapandemin, då vårdbesöken via videolänk nu av smittoriskskäl automatiskt blivit fler.

Annons

Annons

Till toppen av sidan