Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Ledare: Befria Syrien från den blodlystne doktorn

En militärfotograf visade Bashar al-Assads rätta ansikte. Förhoppningsvis kan Caesar få Syriens diktator på fall.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Äggkastning mot rysk militär har följt på spridda rop om frihet i Syrien. Foto: AP/Ghaith Alsayed.

Annons

Din tur har kommit, doktorn! Folket kräver regimens fall!”. I mars 2011 klottrade tonåringar i syriska gränsstaden Daraa dessa ord på skolväggen, inspirerade av den arabiska vårens uppror.

President Bashar al-Assad slog till hårt mot regimkritiken, vilket utlöste inbördeskriget som slitit sönder landet i nästan ett decennium. Onsdag 17 juni kommer en annan form av skrift att på nytt utmana Assads järngrepp om republiken.

Då träder Caesarlagen i kraft, döpt efter en anonym syrisk militärfotograf som visade omvärlden de fruktansvärda brott mot mänskligheten som den syriske diktatorn hade på sitt samvete. Lagen var ursprungligen ett separat förslag i amerikanska kongressen men bakades in i USA:s försvarsbeslut för 2020.

Annons

Annons

Den nya lagstiftningen sanktionerar inte bara eliten i Syrien, utan även de som på olika vis håller eliten vid liv ekonomiskt och militärt. Sanktionerna riktas mot fyra områden – olja och naturgas, militärflyg samt bygg och anläggning.

Det här kommer träffa brett över Mellanöstern. Exempelvis hjälper den libanesiska centralbanken Assad att köpa vete och bränsle för att staga upp Syriens ekonomi, och libanesiska olje- och gasbolag bedriver alltjämt aktivitet i Syrien. Investerare från emiratländerna, Saudiarabien och Kuwait har sökt om företagslicenser för turism- och byggsektorn. Caesarlagen hotar med reseförbud, frusna tillgångar och gripanden för alla som ger ekonomiskt, teknologiskt eller materiellt stöd till Syriens regering.

Det handlar om att motbevisa den etablerade berättelsen som framförallt Ryssland driver, i vilken president Bashar al-Assad säljs in som en legitim ledare som övriga världen måste acceptera är en del av vägen framåt. Det är han givetvis inte.

Assad har mördat sitt eget folk urskillningslöst, vilket militärfotografens material belade. Men det internationella samfundet har låtit Assad sitta kvar. Ryssland och Iran har aktivt understött regimen. Att rikta in sig på regimens stöttepelare är bra, men lagen kan slå fel.

Analytikern Julien Barnes-Dacey befarar att lagen triggar ”de värsta impulserna hos den syriska regimen” (Guardian, 12/6) och leder till ökad konflikt. Kritiken upprepas av andra.

Annons

Annons

En libanesisk minister menar att president Donald Trumps jakt på Syriens och Irans ledare får landet att glömma vem som är dess vänner. USA:s ”ideologiska drivkraft bedövar dem för lidandet bland riktigt folk”, menar ministern.

En bankir i Beirut spår att sanktionerna träffar landets banker så hårt att de går under. I ett land med en imploderad ekonomi är den sista tråden, kommersen med Damaskus, skör men livsviktig. Även Libanon kan falla handlöst under Caesarlagen vilket kommer dra fler med sig i fallet.

Det finns redan tecken på oro i Syrien. Det syriska pundet har rasat genom golvet. Landet är ett av få, ihop med exempelvis Venezuela, som upplever hyperinflation. En månadslön räcker till ett kilo kött, berättar en boende i Palmyra. Assad sparkade nyligen premiärminister Imad Khamis för den kollapsade ekonomin.

Enligt Syriska människorättsobservatoriet har kritik mot Irans och Rysslands inblandning hörts i Latakia, Homs och Tartous, regimfästen med starkt stöd för Assad. Även formuleringar om att Assads avgång skulle förbättra situationen har cirkulerat, vilket knappt hänt under kriget.

I gränsstaden Suweida, en timmes bilfärd från Daraa, har protester utbrutit fyra dagar i rad den gångna veckan. Där har demonstranternas rop – ”Revolution, frihet, social rättvisa” – skallat på gatorna tillsammans med ramsan att folket kräver regimens fall – precis som i Daraa för nio år sedan. Syrien behöver befrias. Förhoppningsvis kan Caesar få ögonläkaren Bashar al-Assad på fall.

Annons

Annons

Till toppen av sidan