Annons

Annons

Annons

Annons

ledare borgerlig

Ledare: Lyssna på experterna även i finanspolitiken

Att höga marginalskatter påverkar utbudet av arbete är inte högerextremt. Finansministern och Januaripartierna bör reformera skattesystemet.

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Finansminister Magdalena Andersson (S) bör lyssna på de finanspolitiska experterna och reformera skattesystemet.

Annons

Finanspolitiska Rådet (FPR) som har i uppdrag att granska regeringens finanspolitik, och där några av Sveriges mest framstående nationalekonomer sitter, släppte i tisdags (23/6) rapporten “Ett enklare och effektivare skattesystem”.

Där lämnar de förslag på hur skattesystemet kan optimeras. Detta till synes som ett inspel på januariavtalets punkt om ett reformerat skattesystem.

FPR konstaterar att det svenska skattesystemet är alldeles för spretigt. Det är inte någon nyhet. Det är olika skatter på olika kapitalinkomster som knappast kan motiveras och som dessutom riskerar uppmuntra till skatteplanering.

Momslagstiftningen är också en myriad av undantag som företag och myndigheter måste anlita specialister för att uttolka och administrera.

Annons

FPR föreslår därför att den differentierade momsen tas bort och ersätts med en enhetlig moms. En sådan förenkling av momsen, beräknas i en rapport från tankesmedjan Timbro, leda till samhällsekonomiska vinster på cirka en miljard.

Annons

FPR pekar också på att skatten på arbete är svårbegriplig och innehåller många så kallade kilar som minskar effektiviteten i systemet.

FPR föreslår därför att att jobbskatteavdraget slopas till förmån för en enhetlig skatt upp till den nivå när man betalar statlig inkomstskatt, och dessutom att den statliga inkomstskatten sänks från 20 till 5 procent.

Just en sänkt – eller avskaffad – statlig inkomstskatt, har även nationalekonomen Jacob Lundberg i sin avhandling visat skulle kunna öka skatteintäkterna.

Detta eftersom marginalskatterna – alltså hur mycket skatt man betalar på sin sista intjänade hundralapp – är så höga på höginkomsttagare i Sverige att den får folk att prioritera fritid framför att jobba mer.

Detta resonemang har dock avfärdats av finansminister Magdalena Andersson som “högerextremt” trots att den är allmänt accepterad inom akademin.

Skattereformen kommer att bli mycket svår för januaripartierna att komma överens om, eftersom en sådan skulle skära rakt igenom höger-vänsterskalan. Men med experterna i Finanspolitiska Rådet i ryggen vinner Liberalerna och Centerpartiet nytt krut för att få sina viljor igenom.

Det finns dock starka aktörer bortom partipolitiken som kommer att göra allt för att ett nytt skatteförslag inte ska utformas i enlighet med FPR.

Annons

LO kommer aldrig tyst acceptera att progressiviteten i inkomstskatterna minskar. Och allehanda kulturarbetarförbund som partierna till vänster tenderar att lyssna hängivet på kommer att slåss med näbbar och klor för att behålla en lägre moms på kulturtjänster.

Annons

Men som FPR påpekar är ett optimalt och ett effektivt skattesystem ett system som snedvrider beteenden så lite som möjligt.

På så sätt kan vi komma närmare en skattepolitik som verkar neutralt och som varken favoriserar eller missgynar specifika branscher eller beteeenden.

Regeringen har som bekant deklarerat att man bör lyssna på experterna i hanteringen av coronaviruset. Detsamma borde gälla finanspolitiken.

Ledarredaktionen

Annons

Annons

Till toppen av sidan