Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Beskedet: Regeringen öppnar för begränsat högskoleprov

Trots tidigare besked om att högskoleprovet ställs in i höst öppnar regeringen nu för ett begränsat högskoleprov.
– Regeringen har tillsammans med ansvariga myndigheter arbetat intensivt för att vi så snabbt som möjligt ska kunna ge ett högskoleprov, säger högskoleminister Matilda Ernkrans (S) på en pressträff.

Text

Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Annons

Regeringen fattar under torsdagen ett beslut om en förändring i högskoleordningen för att de som inte har ett giltigt högskoleresultat sedan tidigare ska få möjlighet att skriva provet, säger Ernkrans.

– Högskoleprovet är ett sätt för människor att nå sina drömmar, det är en viktig andra chans, säger ministern, men betonar samtidigt att det måste ske på ett säkert sätt.

Annons

– Vi måste komma ihåg att vi är i en pandemi. Människors liv och hälsa måste gå först.

Coronapandemin kullkastade planerna på att hålla högskoleprovet i våras. Och för ett par veckor sedan beslutade Universitets- och högskolerådet (UHR) att ställa in även det prov som skulle ha hållits i oktober. UHR och samtliga 21 universitet och högskolor som anordnar provet är överens om att det inte går att genomföra provet utan risk för smittspridning. Och att sprida ut provskrivarna kräver väldigt många fler lokaler och provledare.

Annons

Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har tagit strid för att provet ska ges i höst. Och i onsdags röstade de tillsammans med Sverigedemokraterna igenom att utbildningsutskottet ska ta initiativ i frågan.

Matilda Ernkrans får frågan om hur många som kan få skriva provet.

– Det är fortfarande så att UHR är ansvarig myndighet och det beslut som regeringen tar i dag gör det möjligt för UHR att om man vill anordna ett begränsat prov för deltagare så kan man göra det, säger ministern.

TT: Finns det tid för anmälan?

– Det måste ansvariga myndigheter svara på, säger hon.

Fakta: Högskoleprovet

Högskoleprovet skrivs vanligen två gånger per år, en gång på hösten och en gång på våren.

Högskoleprovet är ett urvalsprov som, med bra resultat, ger en extra chans att komma in på en populär högskoleutbildning. Det skrivs framför allt av ungdomar som är på väg att lämna gymnasieskolan.

21 universitet och högskolor anordnar högskoleprovet på sammanlagt cirka 120 provorter.

Annons

Nästan 70 000 personer anmälde sig till högskoleprovet som skulle ha skrivits i april, men som ställdes in.

På höstarna är det vanligtvis färre som skriver provet, men UHR bedömer att det tuffa läget på arbetsmarknaden, med varsel och permitteringar, skulle få intresset att skjuta i höjden. Myndighetens prognos är att upp mot 100 000 skulle ha anmält sig till oktoberprovet.

Som en följd av de inställda proven har UHR fått i uppdrag att ta fram fler högskoleprov. Minst tre prov år ska finnas tillgängliga åren 2021–2023.

Regeringen har också förlängt giltighetstiden för resultat på provet, från fem till åtta år.

Källa: UHR

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan