Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Provtagning av covid-19 har tredubblats i länet

Under ett par veckors tid har antalet provtagningar för pågående coronainfektion tredubblats i regionen.

Text

Smittskyddsläkaren Christian Blomkvist. "Det som är viktigt att tänkta på för den som önskar testa sig är att provet helst bör tas dag två till sju efter symtomdebut, och senast dag tio efter första symtom. Även om testet visar att man inte har covid-19 bör man vara i det närmaste symtomfri innan man återgår till arbetet".

Bild: Anna Karolina Persson

Annons

Under vecka 36 provtogs cirka 2 700 personer i Kronobergs län för coronainfektion, 43 av dessa var positiva. Det meddelar Region Kronoberg i en lägesrapport.

Det är i samband med skolstart och återgång till arbete efter semestrarna som efterfrågan för att testa sig för covid-19 har ökat. Så ser det ut i hela Sverige, även i Kronoberg.

Intresset för provtagning innebär också en ökad belastning på vårdcentraler och laboratorium.

Annons

Annons

– Det kan innebära längre svarstid för de som blivit provtagna. I väntan på provsvar måste man stanna hemma och minimera sina sociala kontakter, säger smittskyddsläkaren Christian Blomkvist.

I torsdags skrev Smålänningen att ytterligare två personer i länet har avlidit i covid-19 sedan onsdagen. Dessa två dödsfall innebär att siffran över antalet avlidna i covid-19 i länet är uppe i 105.

I lägesrapporten, som kom från Region Kronoberg under fredagen, skriver man också att andelen smittade av covid-19 är fortsatt låg. I dagsläget är det tre patienter i länet som är inlagda på sjukhus på grund av covid-19, men ingen av dem är inlagda på IVA (intensivvårdsavdelning).

Konstaterade fall av covid-19 i länet är 1 480 personer.

Region Kronoberg har också börjat planera inför en kommande vaccination mot covid-19. En styrgrupp ska träffas för ett första möte i september med representanter från primärvård, smittskydd, regionservice, säkerhet, sjukhusvård och kommunikation. 

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan