Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Nya scenariot: Då kan smittan i Sverige vara som störst

Smittspridningen i Sverige kan komma att nå en topp i mitten av december, enligt en ny bedömning från Folkhälsomyndigheten.

– Scenariot baseras på att vi har en god följsamhet och en god distansering i samhället, säger myndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Text

Bild: TT

Annons

cenariot bygger på de inrapporterade covid-fallen mellan den 24 augusti och den 6 november. Det gäller för samtliga åldersgrupper i Sverige, och sträcker sig fram till mars nästa år.

– Smittspridningen har ökat sedan halvannan månad tillbaka. Vi har en vändning att vänta, den väntas utifrån scenariot om två, två och en halv vecka. Men smittspridningen är kvar långt in på nya året, säger Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, på en digital pressträff.

Annons

Annons

Folkhälsomyndigheten poängterar att scenariot inte är en prognos.

"Vi illustrerar en möjlig utveckling för att hälso- och sjukvården och övriga samhället både ska kunna ta höjd för och vidta nödvändiga åtgärder", säger statsepidemiolog Anders Tegnell i ett pressmeddelande.

Johan Carlson betonar att smittspridningen kommer att fortsätta in på det nya året. Enligt scenariot beräknas smittspridningen fortsatt vara högre än under sensommaren ända till slutet på februari.

– Scenariot baseras på att vi har en god följsamhet och att vi har en god distansering i samhället. Om det inte uppnås som beräknat får vi inte den här utvecklingen. Då får vi en sämre utveckling, säger han.

Toppen för smittspridningen i befolkningen väntas i mitten av december. Men ser man till de olika åldersgrupperna verkar gruppen med personer som är 0–19 år snarare ha sin topp just nu.

– Vi kommer också att uppdatera modellen successivt med nya data, säger Johan Carlson.

Regeringen ger nu Folkhälsomyndigheten i uppdrag att löpande uppdatera sina scenarier för smittspridning, enligt statsminister Stefan Löfven (S).

– De ska sträcka sig tre månader framöver och uppdateras varannan månad, säger Löfven.

Dessutom ska Socialstyrelsen och länsstyrelserna förbereda sig utifrån Folkhälsomyndighetens scenarier.

Annons

– Socialstyrelsen och Länsstyrelsen får i uppdrag att ta fram förslag på insatser som kan behövas och bli aktuella i olika scenarier, säger Stefan Löfven.

Stefan Löfven passar även på att påminna om "siffran åtta".

– Det bör helt enkelt inte förekomma några sociala situationer nu med fler än åtta, säger han.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan