Annons

Annons

Annons

Regeringen stänger gymnasieskolorna fram till jul

Regeringen stänger landets gymnasieskolor fram till jul. I stället ska undervisningen ske på distans. Det beskedet ger statsminister Stefan Löfven och utbildningsminister Anna Ekström på en presskonferens.

Text

Foto: Henrik Montgomery/TT

Annons

– Det här är för att skapa en bromsande effekt på smittspridningen, säger Stefan Löfven.

– Jag litar på att ni landet gymnasieelever är kloka, och förstår att det inte är något förlängt jullov. Det är inte fritt fram för fester med kompisar, ni går fortfarande i skolan och ska plugga. Jag vill uppmana alla föräldrar att prata med era barn hur viktigt det är att följa rekommendationerna, säger Löfven.

Annons

Annons

Beslutet innebär att gymnasieskolor ska stängas och att undervisningen ska ske på distans från och med 7 december fram till den 6 januari.

– Det här innebär att landets gymnasielärare och gymnasierektorer och gymnasieelever kommer att behöva ställa om sin undervisning, säger Löfven.

– Jag är fullt medveten om att det inte är lätt, men som läget är så är det behövligt, säger han vidare.

Utbildningsminister Anna Ekström (S) hoppas att undervisningen kan återgå till det normala till våren.

– Jag förstår om det känns tufft att göra ytterligare en förändring snabbt, säger hon.

– Det här bör kunna minska smittspridningen så att ni kan återgå till närundervisning när vårterminen börjar igen.

– Vi som samhälle kommer behöva hantera att dagens elever inte har samma förutsättningar som vanligt, säger Anna Ekström.

– Nu får vi hantera det så gott det går. Fokus behöver framför allt ligga på undervisningen och de elever som går i årskurs tre i gymnasieskolan, säger hon vidare.

Enligt Johan Carlson, Folkhälsomyndighetens generaldirektör, är dessa åtgärder nödvändiga.

– Syftet är att minska trängseln i samhället, exempelvis i kollektivtrafiken. Men vi ser också en stor smittspridning i den här åldersgruppen, säger han.

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan