Annons

Annons

Annons

Grönt ljus för vaccin i Europa

EU:s läkemedelsmyndighet ger grönt ljus för Pfizers/Biontechs vaccin. Nu återstår bara att EU-kommissionen gör tummen upp för att vaccinationerna ska kunna inledas.

Text

Pfizer/Biontechs vaccin mot covid-19 får ett första godkännande av EU:s läkemedelsmyndighet. Foto: Ariel Schalit/TT

Annons

Efter en rekordsnabb framtagningsprocess — men som för de flesta nog känts som en evighet — kom på måndagen det efterlängtade beskedet från EU:s läkemedelsmyndighet (EMA): Pfizers/Biontechs coronavaccin får ett första godkännande.

– Det här är ett stort steg i vår kamp mot den här pandemin, säger EMA-chefen Emer Cooke under en digital presskonferens.

– Det är ett historiskt steg. På mindre än ett år har ett vaccin utvecklats och godkänts.

I USA och Storbritannien pågår redan vaccinationerna mot covid-19 för fullt. Hundratals miljoner européer har däremot vackert fått vänta. Efter hårt tryck från flera medlemsländer meddelade EMA i förra veckan att beslutet skulle tidigareläggas.

Sedan läkemedelsmyndigheten nu sagt sitt är det upp till EU-kommissionen att fälla det slutgiltiga avgörandet innan vaccinationer kan påbörjas. Ett sådant godkännande kan komma på onsdag.

Annons

Annons

Vaccinationerna väntas sedan komma i gång den 27 december. Läkarstudenter, pensionerad vårdpersonal, farmaceuter och soldater har kallats in för att förstärka den ordinarie vården i EU:s medlemsländer under den exempellösa uppgiften att på kort tid vaccinera hundratals miljoner människor mot ett virus som lamslagit den globala ekonomin och tvingat ned sjukvården på knäna.

EU:s mål är att minst 70 procent av unionens omkring 450 miljoner invånare ska vaccinera sig.

Flera medlemsländer har kritiserat att EU-byråkratin inte jobbat snabbare för att godkänna vaccinet, som i sig har tagits fram i rekordfart. I Tyskland, som satsat hundratals miljoner euro på utveckling av vaccinet, har politiker från båda kanter uttryckt missnöje med att godkännandet dröjer.

”Medborgarnas förtroende för EU:s handlingsförmåga står på spel”, konstaterade Tysklands hälsominister Jens Spahn (CDU) för en vecka sedan.

Socialdemokratiska SPD:s hälsotalesperson Karl Lauterbach, som även är professor i epidemiologi, kritiserar dröjsmålet i förhållande till USA och Storbritannien.

– Här finns ett förklaringsbehov. Varför kan Storbritannien redan ha satt in ett tyskt vaccin, medan vi inte kan göra det? frågade han sig i en intervju med T-Online.

Emer Cooke bemöter denna kritik under presskonferensen.

– Vi har gjort allt vi kan för att påskynda vår process, men läkemedelssäkerheten har hela tiden varit vår högsta prioritet. Vi har sett debatten i medierna de senaste månaderna men vi har hållit vår kurs och låtit oss vägledas av vetenskapen.

Annons

Annons

Andra pekar på att EU, till skillnad från USA och Storbritannien, låtit godkännandeprocessen ha sin gång enligt konstens alla regler, i stället för att meddela särskilda nödtillstånd.

Det europeiska förfarandet har bland annat fördelen att det ger EU möjlighet att utkräva ansvar av Pfizer/Biontech om allvarliga biverkningar skulle visa sig då vaccinationerna kommit igång.

Pontus Ahlkvist/TT

Ivar Andersen/TT

FAKTA: Så mycket kostar vaccinet

EU har förhandlat fram priset 15,50 euro (omkring 157 kronor) för en dos av Pfizer/Biontechs covid-19-vaccin, enligt icke offentliga dokument som nyhetsbyrån Reuters har tagit del av.

Kostnaden är något lägre än för USA, som accepterade priset 19,50 dollar (omkring 162 kronor) för samma vaccin.

Källa: Reuters (TT)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan