Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Sveriges drag: Stänger gränsen mot Danmark

Sverige stoppar resor från Danmark och Storbritannien efter att en ny variant av coronaviruset spridits i länderna. Inreseförbudet gäller en månad framåt, meddelar regeringen.

Text

FOTO: Jonas Ekströmer/TT och Johan Nilsson/TT

Annons

- Vi gör det här för att skydda den personal som kommer tvingas att tillbringa jul och nyår på sjukhus och akutmottagningar runt om i Sverige, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) på en pressträff på måndagen.

Beskedet gäller dock inte svenska medborgare, som inte kan hindras från att resa hem.

- I inreseförbudet från Danmark undantas förutom svenska medborgare, även andra personer som bor eller arbetar i Sverige samt personer som utför godstransporter, säger Mikael Damberg.

Från och med måndagen avråder utrikesdepartementet också från icke nödvändiga resor till Storbritannien.

- Flera stora flyg- och transportbolag har ställt in eller kraftigt minskat sina avgångar till och från Storbritannien. Det kommer försvåra för svenskar och personer hemmavarande i Sverige att återvända hit, och riskerar att orsaka dem betydande problem, säger utrikesminister Ann Linde (S).

Annons

Annons

Den som rest till Sverige från Storbritannien sedan den 12 december uppmanas testa sig för covid-19 så snart som möjligt.

- Den som kommer från Storbritannien uppmanas vidare att stanna hemma och undvika kontakt med andra så långt det är möjligt i upp till en vecka, alltså sju dagar efter ankomst. Testningen bör upprepas vid dag fem efter ankomst, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Arbetsgivare uppmanas av myndigheten att säkerställa att personal som rest från Storbritannien testas.

Redan på söndagen aviserade regeringen om att gränsen till Storbritannien skulle stängas, men sedan dess har flera partiledare krävt ett inreseförbud även från Danmark eftersom flera fall av den nya mutationen har upptäckts även där.

Enligt Folkhälsomyndigheten tyder ingenting på att den nya varianten av coronaviruset ger en svårare sjukdom. Utöver Storbritannien och Danmark har enstaka smittade även rapporterats från Nederländerna, Belgien, Australien och Sydafrika.

Folkhälsomyndigheten ska utöka kontrollen av prover för covid-19, för att undersöka om den nya mutationen redan finns i landet.

- Det är inte uteslutet att det redan finns i Sverige, men vi har ännu inte kunnat bekräfta det, säger Johan Carlson.

Den före detta statsepidemiologen Annika Linde säger till TT att ett inreseförbud kan vara viktigt.

Annons

- Jag trodde inte att man skulle införa ett inreseförbud. Det är det absolut bästa man kan göra: att man ser till att ingen med det här viruset kommer hem alls, säger Annika Linde.

Annons

I rapporterna från Storbritannien är den nya virusvarianten betydlig mer smittsam än tidigare varianter. Det har en uppskattad potential att öka reproduktionstalet, det så kallade R-talet med 0,4 med en uppskattad överförbarhet på upp till 70 procent, enligt Europeiska centrumet för förebyggande och kontroll av sjukdomar.

- En ökning med 0,4 låter kanske inte så mycket men det kan betyda att smittspridningen ökar och för vården som redan nu arbetar på marginalen kan det bli en katastrof, säger Annika Linde.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan