Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Modernas coronavaccin godkänt inom EU – 100 000 doser väntas till Sverige nästa vecka

Modernas vaccin mot covid-19 godkänns av Europeiska läkemedelsmyndigheten (EMA) på onsdagen, och senare på dagen godkändes det även av EU-kommissionen.

Totalt väntas nu 100 000 vaccindoser levereras till Sverige under nästa vecka om allt går som det ska.

Text

Modernas vaccin mot covid-19 godkändes på trettondagen av Europeiska läkemedelsmyndigheten. Foto: Rick Bowmer/AP/TT

Bild: TT Nyhetsbyrån

Annons

Godkännandet från EMA kom strax efter lunchtid på onsdagen, rapporterar nyhetsbyråerna Reuters och AFP. Därmed blir Modernas vaccin det andra vaccinet mot covid-19 att godkännas inom EU. Senare på eftermiddagen gav även EU-kommissionen sitt godkännande.

Totalt har Sverige nu tecknat avtal om 3,6 miljoner doser från Moderna, vilket räcker till 1,8 miljoner människor — eftersom vaccinet ska tas i två doser.

I början av december väntades Sverige bara få hälften så mycket via EU-avtalet, alltså 1,8 miljoner doser till 900 000 människor. Men genom en option har ytterligare doser säkrats, uppger både Richard Bergström och socialminister Lena Hallengren (S) för TT.

– Det är klart att det ökar vår kapacitet, fler kommer att kunna bli vaccinerade, säger Lena Hallengren, som gläds över dagens besked:

Annons

Annons

– Varje gång vi får ännu ett godkänt vaccin så är det fantastiskt.

I och med onsdagens godkännande kommer Sverige få 11 000 doser från Moderna redan under nästa vecka.

Beskedet kommer efter att 80 000 doser av Pfizer-vaccinet levererats till regionerna i söndags och i måndags. Under vecka 2 väntas därmed totalt 100 000 vaccindoser till Sverige, från både Moderna och Pfizer.

– Och sedan kommer det här att öka upp, sade vaccinsamordnaren Richard Bergström till TT i måndags.

Storbritannien började vaccinera med Astra Zenecas kandidat i måndags, vilket är det första vaccinet som kan förvaras i rumstemperatur. Men det dröjer ytterligare innan ett godkännande i EU, tror Richard Bergström.

– Jag hoppas på slutet av januari. Men det är nog mer sannolikt i början på februari. Vi väntar på en stor amerikansk studie som pågår.

Klara Stefansson/TT

FAKTA: mRNA-vaccin

(TT)

Det vaccin som tagits fram av Pfizer och Biontech, men också av Moderna, använder en molekyl som kallas mRNA, där m står för messenger, alltså budbärare. Det kallas därför också för budbärar-RNA.

I konventionella vaccin introduceras delar av viruset för kroppens immunförsvar, så att immunförsvaret lär sig att känna igen och bekämpa viruset om det skulle påträffa det igen.

Annons

Med mRNA-tekniken introduceras i stället molekylen mRNA, som innehåller instruktioner för hur kroppen kan producera de proteiner som man vill att immunförsvaret ska reagera på.

Metoden bör göra det betydligt snabbare och billigare att producera vaccinet, men den har ännu inte provats i större skala.

Källa: University of Cambridge, Karolinska institutet

FAKTA: Fem vaccinavtal

(TT)

Sverige har gått med i ett EU-gemensamt avtal om vaccin med fem olika vaccintillverkare:

- Astra Zeneca

- Janssen Pharmaceutica (Johnson & Johnson)

- Pfizer/Biontech

- Moderna

- Curevac

Källa: Regeringskansliet, Folkhälsomyndigheten

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan