Annons

Annons

Annons

Kronobergs län

UD förlänger reseavrådan utanför EU

UD förlänger avrådan för resor till länder utanför EU, meddelar utrikesminister Ann Linde (S).

– Vi gör bedömningen att det kommer att pågå en osäkerhet flera månader globalt, säger hon på en pressträff på tisdagen.

UD förlänger avrådan för resor till länder utanför EU till den 15 april, berättade utrikesminister Ann Linde (S) på en pressträff på tisdagen. Arkivbilder. Foto: Fredrik Sandberg/TT, Jessica Gow/TT

Bild: TT

Annons

UD förlänger avrådan för icke nödvändiga resor utanför EU/EES och Schengen till den 15 april.

– Detta innebär att det täcker både kommande sportlov och påskhelgen, säger utrikesminister Ann Linde (S) på en pressträff.

Regeringens bedömning är att det osäkra läget i världen består under de kommande månaderna, berättar Linde.

– Vi strävar efter förutsägbarhet och tydlighet, det är därför detta täcker in både kommande sportlov och påskhelgen, säger hon.

Annons

Annons

Anledningen till beslutet är att den fortsatta spridningen av coronaviruset påverkar förutsättningarna för det internationella resandet.

Många länder har fortfarande stängda gränser eller omfattande begränsningar av in- och utresemöjligheter, karantänsbestämmelser och utegångsförbud. Det är inte möjligt att förutspå när det kommer att vara möjligt att resa tryggt och fritt i hela världen med hänsyn till pandemin och dess konsekvenser, bedömer regeringen.

– Vi gör bedömningen att det kommer att pågå en osäkerhet flera månader globalt. Det är en helhetsbedömning som handlar om hur situationen på resmålen kommer att se ut. Därför är vi tydliga med att det gäller icke nödvändiga resor, säger Ann Linde.

Samtidigt är det ”på inget sätt riskfritt” att resa inom EU heller – trots att det inte avråds från, poängterar Linde.

– Läget nu är inte sådant att man ska resa. Samtidigt gör vi helhetsbedömningen att det går att ta sig hem från EU, säger hon och tillägger:

– Som jag ser det så måste man verkligen tänka över om det är nödvändigt.

(TT)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan