Annons

Annons

Annons

Handboll

Sverige klart för final i handbolls-VM: ”Drar man åt samma håll är allt möjligt”

Ingenting verkar kunna stoppa Sveriges framfart i handbolls-VM. Inte ens jätten Frankrike.

Efter semifinalskrällen, 32–26, är Blågult klart för VM-final.

– Det är kliniskt rakt igenom. Vårt försvar är fruktansvärt bra, säger Hampus Wanne.

Text

Sverige firar avancemanget till VM-finalen i handboll. Foto: Petr David Josek/AP/TT

Annons

Det svenska landslagets makalösa succé i VM har fått handbollspubliken att nypa sig i armen både en och två gånger de senaste veckorna.

Nu vet vi när och var framgångssagan slutar: på söndag kväll i VM-finalen i Kairostadion, samma arena där Sverige tog sitt senaste guld för 22 år sedan.

Lagom till semifinalen bjöd nämligen sensationella Sverige på den mäktigaste laginsatsen hittills.

– Helt jävla otroligt. Om man kollar på laget, vi hade ingen uppladdning. Drar man åt samma håll är allt möjligt, säger Wanne till TV6.

– När man som grupp lyckas, det är svårbeskrivet men helt underbart.

För efter en förhållandevis tacksam väg mot VM-semifinal var det nu inte vilket lag som helst som stod för motståndet. Frankrike, historiens bästa VM-nation med sex guld och ett spöke för Blågult under nästan hela 2000-talet.

Annons

Annons

Sverige må ha många orutinerade spelare i truppen, men orädda är de inte. Så det var ganska typiskt att Jonathan Carlsbogård, den mest glimrande av alla blågula mästerskapsdebutanter, visade vägen direkt och sköt 1–0.

I andra änden av planen stod samtidigt den mest rutinerade svensken, Andreas Palicka. Den 34-årige lagkaptenen hade ingen fantastisk start på VM-turneringen, men tycks bara bli bättre och bättre ju mer som står på spel.

– Det är helt otroligt. Jag förstår mig inte på det här laget. Gubbar som bestämt sig för att jobba för varandra. Det håller långt. Hårt jobb lönar sig. Det här framtidens världsstjärnor, säger Palicka till TV6.

Palickas prestation blev inte sämre av att han skadade sig redan före pausen.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

– Jag drog tyvärr på mig en skada i slutet av första halvlek, blev lite stel och fumlade in några bollar

Någon fara för finalen ska det inte vara.

– Nej, jag syr ihop mig själv, säger Palicka.

Medan Frankrikes målvakt Vincent Gerard inte räddade någonting stod Palicka för ett gäng viktiga parader och låg bakom flera snabba svenska kontringar.

Fransmännen hade visserligen greppet en kort stund – vid 7–6 – men det var precis i det läget som "Palle" och Sverige varvade upp, vände till 12–8 och tvingade Frankrike till både målvaktsbyte och timeout.

Annons

När lagen gick ut till omklädningsrummen efter 30 minuter ledde Sverige med 16–13, efter fem fullträffar från den så långt felfrie målkungen Hampus Wanne och en avslutande akrobatisk monsterräddning från Palicka.

Annons

– I dag var jag orimligt laddad, min puls har varit sjukt hög i dag. Det var en urladdning, säger Wanne.

Frankrike var i rejäl gungning.

Tidigt i andra halvlek krympte ledningen till ett mål, men då kom ett nytt svenskt miniryck i precis rätt läge. Franske andrakeepern Yann Genty var lika blek som Gerard och när han tappade in Jim Gottfridssons skott var den svenska ledningen uppe i 23–18.

Andreas Palicka stod för ett gäng viktiga parader och låg bakom flera snabba svenska kontringar. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Tiden gick utan att Frankrike kom riktigt nära och när Daniel Pettersson – lysande som högersexa – sköt sitt sjättemål innebar det 28–24 med bara drygt sex minuter kvar.

Redan med mer än minuten kvar kunde svenskarna börja fira finalplatsen och till slut gjorde Wanne sitt elfte mål.

Den första VM-medaljen sedan 2001 är säkrad.

– Det gör en oerhört stolt att får vara med och ta medaljer för Sverige, säger Hampus Wanne.

Men det här landslaget lär inte nöja sig med det. Senare på fredagskvällen blev det klart att Sverige möter Danmark i finalen. Danmark besegrade fjolårets Europamästare Spanien med 35—33 i sin semifinal.

Carl Göransson/TT

Fakta: Sveriges väg till VM-final

Gruppspel:

Nordmakedonien, 32—20.

Chile, 41—26.

Egypten, 24—23.

Mellanrundan:

Belarus, 26—26.

Slovenien, 28—28.

Ryska handbollsförbundets lag, 34—20.

Kvartsfinal:

Qatar, 35—23.

Semifinal:

Frankrike, 32—26.

(TT)

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan