Annons

Annons

Annons

Stockholm

Märta Stenevi nytt språkrör för MP – snart kommer nya ministrar

Miljöpartiets nya språkrörspar heter Märta Stenevi och Per Bolund. De ska nu försöka lyfta partiets dalande opinionssiffror.

Men valet av nytt kvinnligt språkrör leder också till regeringsombildning.

Märta Stenevi har valts till nytt språkrör under Miljöpartiets extrakongress. Foto: Jessica Gow / TT

Annons

Märta Stenevi har varit medlem i Miljöpartiet i mindre än tio år, men har hunnit med att vara regionråd, kommunalråd och partisekreterare. Nu har hon också valts till språkrör efter Isabella Lövin.

Både Märta Stenevi och Per Bolund vill att partiet ska bredda sig och driva frågor om social rättvisa och minskade ekonomiska klyftor parallellt med klimatpolitiken.

– Mitt budskap är att vi inte behöver välja mellan klimat och rättvisa. Om partiet ska växa räcker det inte att vara radikala nog för Greta-generationen. Deras mammor och pappor ska lita tillräckligt på oss för att rösta på oss, säger Märta Stenevi.

Hon tror att det är en nackdel att MP uppfattas som ett enfrågeparti.

Frågan om man ska satsa allt på det gröna kortet eller inte återkommer inför varje val. I en valanalys efter valet 2014 kom partiet fram till att valresultatet blivit en besvikelse för att man splittrat sig på för många frågor – då var det miljö, skola, jobb och jämställdhet.

Annons

Annons

Men det nya språkrörsparet tror ändå inte att det är en risk att lyfta fler frågor.

Strax före jul meddelade Peter Eriksson att han lämnar som biståndsminister och nu blir också jobbet som klimat- och miljöminister ledigt. Men Märta Stenevi vill inte säga vilken ministerpost hon vill ha.

Och Per Bolund vill inte heller kommentera det som många miljöpartister tycks ta för givet, att det blir han som tar över Isabella Lövins uppgifter i regeringen.

– Det är oerhört hedrande, men nu ska vi sätta oss ner och se hur laget ska se ut, säger han.

I partiet surras det en del om ministerrockader och nytillskott. Till exempel att Märta Stenevi skulle kunna ta över efter jämställdhetsminister Åsa Lindhagen, som då i sin tur kunde bli biståndsminister - om inte Erikssons statssekreterare Per Olsson Fridh vill ta ett steg framåt.

Om Per Bolund ska ersättas som finansmarknads- och bostadsminister spekuleras det i att ekonomisk-politiska talespersonen Karolina Skog eller gruppledaren i riksdagen Janine Alm Ericson kan bli aktuella.

Hur det blir visar sig när statsminister Stefan Löfven (S) senare berättar om sin nya regering. Då är det också möjligt att han väljer att göra fler förändringar bland ministrarna.

Märta Stenevi, nytt språkrör för Miljöpartiet, tillsammans med det andra språkröret Per Bolund vid Miljöpartiets extrakongress. Foto: Jessica Gow / TT

Valberedningens motivering till att nominera Märta Stenevi var att partiet behöver en person som går genom rutan, som är karismatisk och utstrålar värme.

Annons

Hon vann språkrörsvalet med drygt hälften av rösterna – 142 av 265. Hon utmanades av två riksdagsledamöter och en lokalpolitiker. Rebecka Le Moine fick 54 röster, Elin Söderberg 44 och Annika Hirvonen 25 röster.

Annons

Nu har Märta Stenevi siktet inställt på valet 2022. Och hon tycker att MP ska spänna bågen högre än att komma över riksdagsspärren, där partiet legat och skvalpat de senaste åren.

– Vi måste tala klarspråk. Fyra procent duger inte. Vi kan inte förändra världen i den takt som behövs om vi inte klarar att få med oss fler, säger hon.

Men Stenevi måste också sprida entusiasm internt. Regeringssamarbetet har frestat på och medlemsantalet har minskat kraftigt.

– Jag tror att vi behöver en nytändning efter sex år i regeringsställning, säger Per Bolund.

Statsminister Stefan Löfven förefaller nöjd med valet av Stenevi: ”Jag känner Märta Stenevi som en resultatinriktad lokal- och regionpolitiker och det tror jag är bra erfarenheter när hon nu ska leda ett regeringsparti”, skriver han i en kommentar till TT.

Han säger att mycket jobb återstår för regeringen, inte minst efter coronakrisen. "Jag ser fram emot att fortsätta det samarbetet med Märta Stenevi", fortsätter Löfven.

Rättad: I en tidigare version av texten fick Peter Erikssons statssekreterare fel för förnamn.

Maria Davidsson/TT

Fakta: Vem är Märta Stenevi?

Märta Stenevi är 44 år och bor i Malmö.

Hon har själv beskrivit sig som en vanlig radhusmamma som tröttnade på att klaga vid köksbordet och gick in i politiken för att göra skillnad.

Har jobbat som marknads- och inköpschef.

Blev medlem i Miljöpartiet 2012.

Regionråd i Skåne 2014—2016

Kommunalråd i Malmö med ansvar för stadsbyggnadsfrågor 2016—2018

2019 valdes hon till partisekreterare efter att ha utmanat valberedningens kandidat.

(TT)

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan