Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Vaccinmålet i Sverige ligger kvar – trots förseningarna

Målet om att alla över 18 år ska erbjudas vaccin till sommaren ligger fast, uppger socialminister Lena Hallengren.

Samtidigt kommer besked om att vaccintvisten mellan Pfizer och EU-kommissionen om antalet doser i varje flaska ser ut att vara löst.

Text

Bild: Maria Edstrand

Annons

Vid en pressträff säger socialminister Lena Hallengren (S) att Sverige i veckan passerade 400 000 vaccinationer. Tre av fyra på särskilda boenden har fått sin första dos, en tredjedel den andra.

– Det är också glädjande att se hur vaccinationsviljan växer, säger hon.

Målet är fortfarande att alla över 18 år och de som är under 18 år i riskgrupp erbjuds vaccin till sommaren, eller halvårsskiftet, säger Hallengren. Många andra länder har målet satt till kvartal tre.

Annons

Annons

– Från och med i dag kommer Folkhälsomyndigheten att utvidga sin information om vaccin på sina pressträffar, säger Lena Hallengren.

Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson säger att arbetet med vaccinering begränsas av leveranserna.

– Som vi alla vet har bolagen inte levererat vaccin som de gjort gällande i sina prognoser, säger Carlson, som också uppger att det finns en stor risk för en tredje våg under våren.

– Just nu finns det alltså inga öppningar för lättnader.

När det gäller vaccintvisten mellan Pfizer och EU-kommissionen så har parterna nått en överenskommelse om att pengar ska betalas tillbaka.

Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström säger till DN att överenskommelsen innebär att Sverige och övriga medlemsländer kan kompenseras för förlorat vaccin.

Tvisten handlar om hur många doser per flaska man ska betala för. Inledningsvis sades flaskorna innehålla fem doser, men den 8 januari ändrades bedömningen till sex doser efter att flera länder upptäckt att ytterligare en dos gick att få ut.

Men i Sverige har många regioner saknat rätt utrustning för att lyckas med detta, vilket ledde till att Folkhälsomyndigheten pausade betalningarna till vaccintillverkaren.

Annons

Nu har oenigheten retts ut.

Mellan godkännandet av sex doser den 8 januari och fram till den sista februari kommer medlemsländerna att få tillbaka pengar om de kan dokumentera att man inte har kunnat få ut alla doser, säger Richard Bergström till DN.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan