Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Alla krogar och kaféer ska stänga 20.30 – nya restriktioner föreslås träda i kraft på måndag

Folkhälsomyndigheten vill att alla krogar och kaféer stänger senast klockan 20.30, oavsett om de säljer alkohol eller inte. Den nya restriktionen föreslås träda i kraft på måndag.

Det beskedet gavs på en presskonferens med statsminister Stefan Löfven (S) och Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten vill att alla krogar och kaféer stänger senast klockan 20.30, oavsett om de säljer alkohol eller inte. Bilden är en arkivbild. Foto: Adam Wrafter/SVD/TT

Annons

– Läget är allvarligt. Vi har en högre smittspridning och den fortsätter att öka. Det finns en stor risk för en tredje våg, säger Stefan Löfven.

Folkhälsomyndigheten (FHM) får nu nya möjligheter av regeringen för att begränsa öppettider för restauranger och kaféer. Nationellt eller lokalt. Och oavsett om de har serveringstillstånd för alkohol. De begränsade öppettiderna gäller till exempel även hamburgerrestauranger. Men tanken är att takeaway ska kunna fortsätta.

Fram till nu har alkoholstopp gällt från klockan 20, men restauranger har kunnat fortsätta att ha öppet utan att servera alkohol.

FHM vill nu att alla restauranger och kaféer i landet ska stänga senast klockan 20.30 från och med den 1 mars. Förslaget skickas nu ut på snabbremiss.

Annons

Den nya begränsade öppettiden är tänkt att gälla tills vidare.

Annons

– Från vår sida känner vi att det gäller tills vidare. Vi har en ganska tuff marsmånad framför oss, säger FHM:s Johan Carlson.

– Vi kommer inte att sätta någon gräns som det ser ut nu.

FHM ska också ta fram nya skärpta regler om maxtak för besökare i butiker och varuhus.

– Vi kommer inom kort att remittera förslag som sänker maxantalet personer som får vistas i butiker, köpcentra, gym och gallerior, säger Johan Carlson.

På podiet syns Anna Ekström, utbildningsminister, Stefan Löfven, statsminister och Johan Carlson, generaldirektör Folkhälsomyndigheten. På skärmen syns Lena Hallengren, socialminister. Foto Anders Wiklund / TT

FHM ser matställen i stora gallerior som ett särskilt problem och undersöker om det går att begränsa antalet sittplatser dit folk tar sin köpta mat och sätter sig för att äta.

Samtidigt uppmanas alla att handla ensamma och inte ta med familj eller annat sällskap in i affären.

– Handeln måste vidta ytterligare åtgärder för att bara en person handlar åt gången. Vi ska inte ha grupper av människor, familjer eller bara bekanta som går omkring i butiker och bidrar till ökad trängsel om de inte är där för att handla, säger Johan Carlson.

Stefan Löfven betonar att det viktigaste nu är att undvika trängsel.

– Efter ett år med det här viruset vet vi att avstånd behöver hållas. Det mest effektiva för att få ned viruset är att hålla avstånd, säger han.

Det är inte läge att slappna av. Det får inte förekomma trängsel på bensinmackar eller i affärer, inte någonstans över huvud taget.

Annons

Folkhälsomyndigheten vill ta bort skrivningarna om att enstaka matcher kan tillåtas för barn och unga födda 2005 eller senare. Arkivbild. Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix / TT

Annons

Ytterligare ett besked är att FHM kommer att förnya och skärpa sin avrådan till idrottsföreningar om att ordna eller delta i läger, matcher, cuper eller andra tävlingar.

– Vi har med oro noterat en stor smittspridning i samband med tävlingsidrott. Tävlingsidrott har blivit mer omfattande än vad som avses när reglerna skrevs, säger Johan Carlson.

FHM vill därför ta bort skrivningarna om att enstaka matcher kan tillåtas för barn och unga födda 2005 eller senare.

– Idrott och träning är bra särskilt för barn och unga men tävlingar får komma senare, säger Carlson.

FHM för även en dialog med Riksidrottsförbundet om regler för tävlingsverksamhet för vuxna.

FOTNOT: Texten kan uppdateras

Peter Wallberg/TT

Maria Davidsson/TT

Socialminister Lena Hallengren, utbildningsminister Anna Ekström, vid en digital pressträff. Foto Anders Wiklund / TT

Stefan Löfven, statsminister. Bild från Expressens sändning från presskonferensen.

Lena Hallengren, socialminister. Bild från Expressens sändning från presskonferensen.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan