Annons

Annons

Annons

Kronobergs län

Regeringens besked: Gymnasieelever får återvända till skolan

Fjärr- och distansundervisning för elever i gymnasieskolan upphör från den 1 april, uppger utbildningsminister Anna Ekström på en pressträff.

– Det är ett glädjande besked för många, men det innebär inte att vi blåser faran över, säger Anna Ekström.

Text

FOTO: Jessica Gow/TT

Annons

På en pressträff ger ministern beskedet att Folkhälsomyndighetens rekommendation om blandning mellan distansundervisning och på plats-undervisning i skolan inte förlängs efter påsklovet.

Regionala smittskyddsläkare kommer dock även i fortsättningen att kunna bestämma om en skola ska gå över till fjärr- eller distansundervisning.

– Jag skulle vilja att skolans huvudmän gör ett omtag och gör skolans verksamhet så smittsäker som möjligt. Allt för att skolans undervisning ska bli så öppen som möjligt under våren, säger utbildningsminister Anna Ekström (S).

Annons

Annons

Skolan måste fortsätta jobba förebyggande, framhåller Britta Björkholm, avdelningschef på Folkhälsomyndigheten.

– Det handlar om att se skolan som den arbetsplatsen den faktiskt är. Det är också upp till var och en som är i miljön att följa reglerna, säger Britta Björkholm.

Även hon betonar att det kan bli aktuellt för gymnasieskolor att fortsätta med distansundervisning om smittoläget kräver det.

– Vi har ett bekymmersamt läge med mycket smittspridning och de allmänna råden måste följas. Vi vuxna måste vara duktiga förebilder. Vi måste hålla avstånd, tvätta händerna och stanna hemma vid minsta symtom, säger hon vidare.

Utbildningsministern tar också upp det kommande studentfirandet som inte kommer att kunna vara som vanligt.

– Ni vet säkert redan att Transportstyrelsen har kommit med regler kring flak och dylikt, säger Ekström och fortsätter:

– Jag vill säga till er på gymnasiet, som de vuxna ni är så litar jag på att de här reglerna kommer att följas. Att klara gymnasiet är alltid en bedrift och det är alltid värt att fira, men det ska firas på ett smittsäkert sätt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan