Annons

Annons

Annons

Csaba Bene Perlenberg

ledare borgerligLars Vilks

Csaba Bene Perlenberg
Hoten mot yttrandefriheten ledde till Vilks och polisernas död

Text: 

Detta är en opinionstext.Tidningens hållning är oberoende borgerlig.

Två poliser och konstnären Lars Vilks har omkommit i en trafikkrasch.

Bild: TT, Gabriel Rådström, Pär Grännö

Annons

OPINION. Den sista spiken är hamrad. Drivveden får fortsätta slå mot den steniga strandkanten. Den konstnärliga frihetens fyrbåk på Kullahalvön möter piskande vind och smattrande regn utan sin grundare. Det blir inga fler strider mot länsstyrelsens byråkrater i Skåne.

Tillsammans med två poliser som utgjorde hans personskydd har konstnären Lars Vilks förolyckats på E4 i höjd med Markaryd. Den civila polisbilen krockade med en lastbil. Tragedin är enorm, förlusten för nära och kära likaså.

Det var många som under åren befarat att Lars Vilks skulle möta ett annat, avsiktligt våldsamt öde – men i dag är utgången densamma. Efter den omtalade skissen av en rondellhund, en karikatyr av den muslimske profeten Muhammed, 2007 som först publicerades i Nerikes Allehanda blev han föremål för återkommande hot från islamister och extremister. Bland annat har Vilks hem utsatts för brandattentat och även konstverket Nimis har utsatts för förstörelse medelst eld.

Annons

Annons

Därför tillbringade Lars Vilks under de senaste tio åren av sitt liv i en aldrig upphörande flyttkarusell, som tvingade honom att av säkerhetsskäl flytta från plats till plats, ständigt rotlös. Det påverkade honom enormt, inte minst privat då han i praktiken hölls ifrån sin särbo. Kvällsposten beskrev den mardrömslika situationen i ett intimt reportage under förra året.

Hoten, som först uttalades skarpt i samband med det misslyckade terrorattentat på Drottninggatan i Stockholm under julrushen 2010, tog sig direkt livsfarliga konsekvenser i Danmark 2015. Det islamistiska terrorattentatet mot kulturhuset Krudttønden i Köpenhamn där en dansk filmregissör mördades var en allvarlig påminnelse om hotet mot Lars Vilks liv. Senare under samma kväll mördades en ung judisk man som stod vakt utanför synagogan, av samma förövare.

Lars Vilks såg sin konstnärliga gärning som en del av ett större, ständigt pågående konstverk. Varje händelse, debatt, varenda skandal och all medieuppmärksamhet var en del av den storm som omgav en konstnär som verkade observera utvecklingen lite från sidan, nästan roat, trots att han befann sig i dess absoluta centrum.

Två huvudsakliga spår utstakade sig: Dels det outsinliga arbetet med Nimis och Arx på Kullabergs naturreservat, inkluderat ständiga rättsliga processer mot länsstyrelser och myndigheter som motarbetade hans kära livsverk, som länge gav honom energi. Dels den situation han kom att befinna sig i efter rondellhunden och terrorattacken i Köpenhamn och det faktum att han deltog i en öppen debatt om islamistisk extremism och dess hot mot det fria samhället. Detta andra spår krävde, och kvävde, hans energi.

Annons

Annons

Men medan det demokratiska rättssamhället stått upp för hans yttrandefrihet och säkerhet, har Lars Vilks rätt att häda aldrig riktigt accepterats eller fått det stöd som han haft rätt till av det breda kultur-Sverige. I stället har hans avsikter återkommande misstänkliggjorts. Kunde han inte bara sluta provocera och bråka med krafter som inte borde utmanas? Var han tvungen att hålla på med rondellhundar och stå upp för sin rätt att rita och säga vad han än ville? Kunde inte Lars Vilks bara hålla truten och nöja sig med att arbeta gratis på en av Skånes största frilufts- och turistattraktioner? Förstod han inte vad han ställt till med? Sådana åsiktsyttringar har varit en urholkning av yttrandefrihetens fundamenta – vi behöver inte hålla med varandra för att stå upp för varandras rättigheter.

Ytterst är det islamistisk extremism som bär ansvaret för tragedin. Hade inte islamistiska extremister uttalat hot mot Lars Vilks yttrandefrihet, allas vår rätt att provocera, häda och uppröra, hade inte Vilks och poliserna varit under förflyttning.

Poliserna dog i tjänst. Lars Vilks dog på flykt.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan