Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Ljungby lasarett

Insändare
SOS Akuten igen - skulle få stora konsekvenser

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Läkare och sköterskor vid lasarettet i Ljungby måste få en psykosocial arbetsmiljö som är rimlig att arbeta i, utan att regionens chefer ständigt ifrågasätter den akuta verksamheten i Ljungby.

Bild: Martina Quinn

Annons

Sjukhuschefer i Region Kronoberg har gett i uppdrag att utreda akuten i Ljungby lasarett igen. För andra gången under detta år. Att stänga akuten helt eller delvis får stora konsekvenser för invånare i regionens västra del men också för läkares och sköterskors arbete. För regionens invånare i väster innebär en nedstängning dag eller nattetid av akuten, att om du som är inneliggande patient på lasarettet blir sjuk och måste opereras akut måste du tas ur sängen och flyttas över till ambulans och åka sex mil.

Annons

Annons

Blir du sjuk hemma kan du välja närliggande lasarett i Värnamo, Halmstad eller Hässleholm. Vid svår trafikolycka ska ambulansen köra till närmaste lasarett. Vilket oftast kommer att bli lasaretten i Värnamo eller Halmstad.

För patienter bli det stora problem men också mycket dyrt för regionen som måste betala för vård i annan region. För läkare och sjuksköterskor är det ett stort arbetsmiljöproblem att ständigt få sitt arbete och arbetsplats ifrågasatt. Flera läkare på medicinkliniken har sett arbetssituation som ohållbar och sagt upp sig. Rimligtvis fick inte medicinklinikens verksamhetschef stöd från sin chef, biträdande sjukhuschefen för att lösa arbetssituationen. Nu är motsvarande läkarflykt på gång på ortoped och kirurgkliniken.  Att ytterligare försämra ortoped och kirurgläkarnas arbetssituation kan tyckas märkligt eftersom Region Kronoberg sannolikt har en lång operationskö som behöver åtgärdas efter pandemin.

En anmälan till Arbetsmiljöverket bör snarast göras av skyddsombud eller personal.  Politiker, ni måste omgående ge läkare och sköterskor besked om vad som gäller för akuten i Ljungby om ni vill behålla dem. Jag utgår från att det är ni som bestämmer. Ett besked som ska gälla nu och i framtiden. Annars kommer det säkert att hända samma sak som med medicinkliniken och då är cheferna säkert nöjda med att säga till politikerna att vi måste lägga ner akuten för vi har ingen personal.

Annons

Läkare och sköterskor vid lasarettet i Ljungby måste få en psykosocial arbetsmiljö som är rimlig att arbeta i, utan att regionens chefer ständigt ifrågasätter den akuta verksamheten i Ljungby.  Motsvarande ifrågasättande finns inte för akuten i Växjö. Det är val om 11 månader, vi som är invånare i regionen vill veta vad respektive parti står i fråga om akuten i Ljungby.

Väljare 2022

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy