Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Insändare
Från träd till betong - om trivseln i centrum

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"De miljoner av skattepengar som kommunen la på att skapa detta ödsliga stenlandskap för ett antal år sedan är faktiskt den plattform som Ljungby ”nya aktiva city” dessvärre ska byggas på."

Bild: Anna Lilliequist

Annons

För att bland annat anpassa ytan för festen ”Frossa i Mat & Drick Dig Berusad” under tre dagar om året i privat regi, beslutades för ett antal år sedan om ombyggnation av Ljungbys centrala torg. Att utformningen av Ljungby City kom att likna en stenöken var det pris som vi medborgare fick betala. Innebörden av begreppet ”Torg” fanns inte hos dåvarande Ljungby stadsplanering varför konsekvensen har blivit att en vandring över dagens torg, oaktat om det är en tisdag eftermiddag, fredag förmiddag eller lördag kväll känns lika ödsligt som att gå i ett (nerlagt industriområde) under semestertid,

Annons

Nu har så staden tagit initiativ för att ändra på detta vedervärdiga tillstånd genom att tillsätta en ”Citygrupp” med uppdraget att skapa ett koncept för att vi ska trivas på dessa stenplattor. Stadens centrum ska göras attraktivt och få medborgarna att känna att Ljungby Centrum är en mötesplats där vi ”träffas & trivs”.

Annons

Vad kan vi nu förvänta oss av denna ”Strategiska Grupp” som har bildats.

Hur gruppmedlemmarna tillsattes och vilka kompetenskrav som ställdes på dem är höljt i dunkel. Ingen av gruppmedlemmarna synes ha utbildning eller erfarenhet av att skapa estetiska värden i en stadskärna. Det enda man kan konstatera är (a) ingen person från kultursidan finns representerad, (b) ingen kvinna ingår i gruppen och (c) majoriteten av gruppens medlemmar har direkta ekonomiska intressen i Ljungby City (restaurangverksamhet och fastigheter).

Varför inte inkludera, som motvikt till denna ”strategiska grupp”,  exempelvis, kulturrörelsen och andra intresseföreningar, utifrån kulturella, estetiska och miljömässiga hänsyn, och befriad från kommersiella intressen och att denna grupp får samma ekonomiska bidrag som den nu utsedda ”Citygruppen”?

Det är dags att Ljungby blir befriad från den dolda styrning som visst näringsliv och intressegrupper lyckats infiltrera kommunen och dess tjänstemän med. Det är kulturupplevelser staden behöver. Inte Mat & Dryck, ny stenläggning, nya parkeringsplatser. De miljoner av skattepengar som kommunen la på att skapa detta ödsliga stenlandskap för ett antal år sedan är faktiskt den plattform som Ljungby ”nya aktiva city” dessvärre ska byggas på. Bygg då något som är till gagn för alla medborgare. Inte bara till gagn för restaurang/hotell- och fastighetsägare. Att Ljungby Kommun så okritiskt och uppenbarligen tilldelat detta uppdrag till en handplockad grupp utan krav på erfarenhet och kompetens är skandalöst.

Vilsen i City

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy