Annons

Annons

Annons

Annons

Besparingar inom skola

Insändare
Vänsterpartiet kritisk till besparingar i skolan

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

"Vi är väl den enda kommun runt om oss som har detta system att vi inte får full kompensation i Barn och utbildningsnämnden för hyror.."

Bild: Knis Karin Björklöf, Arkivbild

Annons

Vi i Vänsterpartiet är helt emot att man sparar på grundskolan. Vi ville förstärka grundskolans anslag med 3 miljoner årligen då vi förstod att den var underfinansierad.  Att vi inte får full kompensation för ökande lokalkostnader urholkar hela verksamheten. Finns ett gammalt beslut på att BUN ska få bära 25 procent av lokalkostnader (Hyran). Det är cirka 8 miljoner som vi kunde haft till lärarlöner istället. Fortsätter detta så kommer vi stå med fina nybyggda lokaler men vi kommer inte ha råd att bemanna upp dessa skolor och förskolor med lärare och pedagoger.

Annons

Annons

Vi är väl den enda kommun runt om oss som har detta system att vi inte får full kompensation i Barn och utbildningsnämnden för hyror. En intern utredning om finansieringen inom Barn och utbildningsnämnden är beställd och ta denna besparingen innan denna utredningen är gjord ser jag som väldigt märklig. Förra året gjorde Ljungby kommun ett överskott på cirka 100 miljoner i år ser det ut att bli ett överskott på cirka 70 miljoner.

Vi ser samtidigt att ca 25 procent av våra elever inte klarar målen i årskurs 9 som är väldigt oroväckande. Använd en del av dessa medel och försök satsa i skolan så fler barn kan få en bra skolgång och klara målen.

Christian Johansson (v) Ledamot BUN

Annons

Annons

Till toppen av sidan