Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

Vaccinbeskedet: Fler svenskar erbjuds en tredje dos

Fler grupper rekommenderas nu en tredje dos coronavaccin.

– Alla som är 65 år och uppåt samt personal inom hemtjänst, hemsjukvård och särskilt boende kommer att erbjudas en tredje dos, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Foto: Marko Säävälä, Johan Nilsson / TT

Annons

Successivt kommer alla över 16 år att erbjudas en tredje dos under vintern och våren, säger Folkhälsomyndighetens generaldirektör Johan Carlson på en pressträff.

Det är inte klart ännu när detta kommer att inledas. Men en tredje dos ska tas tidigast sex månader efter att man fått sin andra dos, säger Lena Hallengren.

TT: Är skyddet starkare för en person som väljer att ta en tredje dos?

Annons

Annons

– Själva poängen är att öka immunitetsläget hos individen. En tredje dos ger en ordentlig ökning i antikroppar, säger Johan Carlson.

TT: Finns det några biverkningar?

– Man har tittat på det och inte sett det på något uppenbart påtagligt sätt. Det verkar fungera väldigt väl, säger Carlson.

Hittills har över 14 miljoner vaccindoser delats ut.

– Vi är i ett mycket bättre läge i Sverige den här hösten. Vi har nu lägst smittspridning i Norden och det är tack vare att så många vaccinerat sig som vi kan leva våra liv mer som vanligt, säger Lena Hallengren.

Cirka 85 procent av alla över 16 år har fått en dos, säger Johan Carlson. Men trots omfattande insatser finns det stora skillnader i hur stor del som är vaccinerade, menar Carlson.

– Att utjämna de här skillnaderna och öka andelen som fått två doser vaccin är den högst prioriterade frågan, säger han.

Folkhälsomyndigheten har hittills bara rekommenderat vissa grupper en tredje dos vaccin: personer med kraftigt nedsatt immunförsvar, personer över 80 år samt personer som bor på äldreboende eller har hemsjukvård eller hemtjänst.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy