Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Älmhult

Insändare
Vad är det som händer i Älmhults IF?

Detta är en insändare.Åsikterna är skribentens egna.

Spelare i Älmhults IF firar ett av många mål under säsongen. En säsong som fick en lite märklig avslutning.

Bild: Suvad Mrkonjic/Bildbyrån

Annons

Det finns säkert många som ställer sig frågan: Vad är det som händer i Älmhults IF?

Det är turbulens, oro och kaos tycks det. Spelare som river kontrakt och som inte kommer spela kvar om Sportgruppen finns kvar. Någon drar sig säkert till minnes att det var skriverier även när Simon Sjöfors slutade och Tobias Tufvesson tog över som tränare. Men vem hade då trott att ÄIF skulle gå obesegrade genom fyran och året därpå bli topplag i trean?

En president i USA Woodrow Wilson lär för länge sedan sagt:

⁃ Ur ett kaos föds ordning! Så hav tröst, hans ord kan bli till sanning, precis som det blev efter att Tobias tagit över. Med facit i hand så finns det saker vi skulle gjort annorlunda, säger ordförande Magnus Olsson självkritiskt. Han är också tydlig med att ÄIF inte på något sätt är missnöjda med Tobias utan tycker att han gjort ett jättebra arbete.

Annons

Bakgrunden är följande: Tobias väljer att säga upp sitt kontrakt i augusti. Styrelsen i ÄIF beslutar efter en tid att inte återanställa honom. Osökt inställer sig då ett antal frågor:

Annons

O När ska spelarna informeras och av vem?

O Ska det ske innan man har vetskap om vem som blir den nya tränaren eller vänta tills det är klart?

O Hur stor hänsyn ska man ta till att nuvarande tränaren ska ha möjlighet att förhandla med annan förening?

O Ska man ta hänsyn till lagets placering i tabellen?

Tobias valde att informera spelarna innan matchen mot Vetlanda. Detta ledde till en synnerligen hård och onyanserad kritik mot Sportgruppen i media från några spelare, utan att man tagit kontakt med den, för att få en förklaring till varför beslutet blev som det blev. Kontrakt revs och sades upp. Tanken att inte döma innan du hört båda parter fanns inte just då.

Älmhults IF är en förening som drivs av ideella krafter alltifrån Styrelse, Sportgrupp, ungdomsledare, STU, Plankommitté och en mängd andra som inte ingår i någon grupp som nämnts ovan. Att få kritik för sådant man inte tycker är bra är utvecklande för gruppen om den är saklig. Viktigt att man får möjlighet att bemöta den. När Sportgrupp och Styrelse funderar över hur ÄIF ska fortsätta utvecklas för att ta nästa steg, förs naturligtvis diskussioner inom dessa grupper och kanske även tillsammans med andra inom föreningen, som leder till det man tror blir bäst för ÄIF:s framtid.

Det är min fasta övertygelse att alla som valt att bereda ungdomar och vuxna möjlighet att spela fotboll gör detta utan egen vinning, men som har ett hjärta för fotbollen både i ÄIF och andra föreningar. Många föreningar har svårigheter att rekrytera folk till de olika grupperna/sektionerna som finns. Det blir naturligtvis inte enklare när kritik framförs i media, innan man ens gett den man kritiserar en möjlighet att förklara. ÄIF-supportrar hörs ofta uppmuntra, berömma och stötta våra spelare. Men hur många av er spelare har uppmuntrat, berömt, uttryckt sin tacksamhet till någon/några som gör det möjligt för er att spela fotboll?

Annons

Annons

Hur många av er har uppmuntrat eller berömt någon i Styrelse, Sportgrupp, STU, Plankommitte eller erbjudit er att hjälpa till med något…. I min drömförening kommer folk fram och säger:

”Jag ser att ni inte har någon som grillar korv. Det kan jag hjälpa till med”.

”Jag märker att ingen säljer resultatlotter längre. Det kan jag hjälpa till med”.

”Jag skulle gärna vilja hjälpa till i Plankommitten. Vem kan jag kontakta”?

”Jag är så tacksam för att jag får spela fotboll i ÄIF. Vad kan jag hjälpa till med”?

Vi vet inte i skrivande stund hur det kommer att gå resultatmässigt för ÄIF med Martin Åström som tränare. Vi kommer aldrig att få veta hur det hade gått om Simon Sjöfors varit kvar eller om Tobias varit kvar. Men vi vet att ÄIF tagit beslut för hur fotbollen ska bedrivas i framtiden och så här långt har ju tidigare beslut lett till damlag i div 1, herrlag i div 3 och en ungdomssatsning som skapat spelare på väg in i ett ungdomslandslag.

Det är min fasta övertygelse att du Tobias kommer att vara nöjd med allt vad du gjort för ÄIF under dessa år. Med den gedigna kunskap du har på så många plan kommer du säkerligen att reflektera över den kritik du fått och gå vidare i livet erfarenheter rikare.

Slutligen några rader till er som varit mest drivande i kritiken mot ÄIF. Du/ni ska absolut inte spela kvar i ÄIF om ni inte gillar föreningen. Byt till en annan klubb, för där finns det också en massa människor som helt oavlönat gör det möjligt för dig/er att spela fotboll. Blir inte det bra där heller så finns det säkert någon annan förening där det finns en massa människor som oavlönat…. ÄIF vill ha spelare, som uppskattar det jobb de gör för er. Kritik framförs till den/de som det berör så man får en möjlighet att bemöta den och förändra så att det blir bäst för ÄIF.

Tommy Almblad stolt medlem med en ambition att fortsätta att ge en del av min tid till Älmhults IF

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan
Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy