Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Coronapandemin

FHM backar – alla med symptom ska testas

Folkhälsomyndigheten backar från beslutet att dubbelvaccinerade med symptom inte behöver testas för covid-19, uppger generaldirektör Karin Tegmark Wisell för Sveriges Radio Ekot.

Provtagningsstation för Covid-19. Arkivbild

Annons

Den ökade smittspridningen ligger bakom det nya beskedet, säger Tegmark Wisell.

– Från och med måndag den 22 november så rekommenderar vi åter regionerna att provta alla från sex år och uppåt som har symptom på covid-19, säger hon till radion.

– Vi går tillbaka till den tidigare rekommendation som gällde innan 1 november.

Ökande spridning

"Orsaken till rekommendationen är dels en ökande smittspridning i många länder i Europa, dels att Folkhälsomyndighetens scenarier har pekat mot en trolig ökning även i Sverige de kommande veckorna. Några regioner, som Västmanland och Örebro, har en ökad smittspridning nu", skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Annons

Annons

Personer som haft konstaterad covid-19 under det senaste halvåret är undantagna.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar också att personer även utan symtom testas när någon i hushållet insjuknar i covid-19.

"Mycket klokt"

Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, har varit kritisk mot den tidigare rekommendationen och är glad över det nya beskedet, med tanke på smittoläget i andra europeiska länder, som Norge och Tyskland.

– Åh vad bra! Mycket klokt – vi måste göra allting för att smittspåra för att veta läget i vårt land, för att det är prekärt i omgivningen, säger han.

TT: Tycker du att beskedet kommer för sent?

– Nej, det tycker jag inte. Inläggningsfrekvensen är försiktigt ökande men det är väldigt subtilt och smittspridningen ser ut att ligga stabilt, men det vet vi väldigt lite om eftersom vi testar så mycket mindre än de andra länderna. Att reversera det här nu när vi är i ett läge där vi har chans att fånga smittan när den eventuellt är på väg, det tycker jag är jättebra.

Samtidigt framhåller han att farten på testningen bör öka när även fullvaccinerade nu ska testas igen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy