Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

LIVE-TV 14.30: Talmannen ger besked om nya regeringen

Under torsdagen klockan 14.30 håller talman Andreas Norlén pressträff för att informera om regeringsbildningen.

Annons

Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson begärde på onsdagen sitt entledigande från statsministerposten efter att Miljöpartiet lämnat regeringen. Processen om en ny statsministeromröstning ligger nu hos talmannen.

Riksdagens talman Andreas Norlén har under torsdagen pratat med företrädare för alla åtta riksdagspartier. Klockan 14.30 håller han en pressträff där han informerar om de fortsatta turerna i regeringsbildningen.

Annons

Annons

Se sändningen här:

Ny omröstning

Sannolikt meddelar han tidsschemat framåt mot en ny statsministeromröstning om Magdalena Andersson.

En sådan kan hållas tidigast på måndag. Förslaget måste bordläggas två gånger, på två skilda dagar, innan det tas upp till beslut.

Samtidigt finns det i grundlagen en frist på maximalt fyra arbetsdagar som innebär att om ett förslag presenteras och bordläggs i dag, torsdag, så ska en omröstning ske senast onsdag.

"Väldigt rörigt"

Turerna i riksdagen under onsdagen får beskrivas som röriga. Magdalena Andersson, som fortfarande formellt är finansminister i en övergångsregering, skrev själv under på den formuleringen.

– Jag har full förståelse för att detta framstår som väldigt rörigt. Det som har hänt är ju något helt unikt, sade Andersson på pressträff där hon meddelade att hon lämnat in sin avskedsansökan.

Såväl Miljöpartiet som Centern och Vänsterpartiet har meddelat att de lägger ned sina röster, det vill säga släpper fram Magdalena Andersson, när hon väl läggs fram på nytt.

Enligt C-ledaren Annie Lööf är det till och med lättare för henne nu när Miljöpartiet lämnat regeringen.

– Ja, det hade varit mycket enklare för Centerpartiet att tolerera en ren S-regering. Det har vi sagt sedan januariavtalet bildades, sade hon till TT under onsdagen.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy