Annons

Annons

Annons

Annons

Annons

Svensk politik

Andra chansen för Magdalena Andersson

Hennes första sejour som vald statsminister varade i futtiga sju timmar. I dag får S-ledaren Magdalena Andersson chansen på nytt – för att sannolikt senare i veckan tillträda som statsminister på riktigt.

På väg att bli landets första kvinnliga statsminister – igen. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson skriver politisk historia. Arkivbild.

Annons

I statsministeromröstningen den 24 november vann Magdalena Andersson med minsta möjliga marginal. Av riksdagens 349 ledamöter röstade 174 mot henne. En röst till hade räckt för att stjälpa lasset.

Men klockan 10 föll talmannen Andreas Norléns klubba. En kvinna hade för första gången valts till landets högsta politiska post.

Vid 17-tiden var emellertid det roliga över innan det knappt hunnit börja. Magdalena Andersson nödgades begära sitt entledigande hos talmannen eftersom Miljöpartiet lämnat regeringen sedan budgeten röstats ned.

Annons

Annons

Formellt är därmed Stefan Löfven fortfarande statsminister i sin övergångsregering.

Samma stöd

Magdalena Andersson är nominerad till statsministerposten för att leda en socialdemokratisk enpartiregering. Dagens statsministeromröstning i riksdagen sker preliminärt klockan 13.

Talmannen bedömer att stödet för henne ser likadant ut den här gången. Fortfarande har hon 174 nej-röster emot sig från M, KD, SD och L.

Men C, V och MP tänker lägga ned sina röster och därmed tolererar riksdagen sannolikt Magdalena Andersson som statsminister.

Räknas inte

Hennes regeringsförklaring är inplanerad till tisdag klockan 9.30. Därefter läser hon upp en lista på sina nya statsråd.

Nästa steg är skifteskonseljen på Slottet. Den valda statsministern går till kungen och regeringen tillträder formellt. Det sker troligen på tisdag eller onsdag.

När detta skett blir Magdalena Andersson Sveriges 34:e och första kvinnliga statsminister – och Stefan Löfven kan börja koppla av på allvar.

Valet i onsdags räknas inte, eftersom hon aldrig hann tillträda med en ny regering.

Så här slutade den första statsministeromröstningen den 24 november. I dag får S-ledaren Magdalena Andersson hoppas på samma resultat. Arkivbild.

Nästa artikel under annonsen

Hej! Vi använder cookies.
Vi gör det för att förbättra funktionaliteten på sajten, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att allt fungerar som det ska.
Vår policy