Annons

Annons

Annons

Coronaviruset 2020-2022

Nya åtgärder – vaccinbevis kan bli aktuellt på restauranger och gym

Vaccinbevis kommer att införas för bland annat restauranger om smittspridningen ökar, meddelar regeringen vid en pressträff.

Även fler nya smittskyddsåtgärder införs från och med onsdagen den 8 december, som munskydd vid trängsel i kollektivtrafiken och större möjlighet till arbete hemifrån.

Text

Socialminister Lena Hallengren, Karin Tegmark Wisell, generaldirektör och chef för Folkhälsomyndigheten och statsminister Magdalena Andersson.

Bild: TT, TT, Arkivbild

Annons

Statsminister Magdalena Andersson (S) inleder pressträffen med att påminna om att pandemin fortfarande pågår.

– I några europeiska länder ser man en väldigt oroande utveckling med hög smittspridning och ökad belastning på sjukvården. Där befinner vi oss inte i Sverige i dag. Vi ser en ökad smittspridning men fortfarande på låga nivåer, säger Andersson.

Sedan den 1 december används vaccinationsbevis vid konserter, matcher och andra allmänna sammankomster och offentliga tillställningar med fler än 100 personer inomhus. Nu kommer regeringen att lämna in en remiss om att införa vaccinbevis för fler verksamheter.

– Regeringen kommer i morgon (onsdag) att remittera vaccinationsbevis för andra verksamheter, som restauranger och gym, säger socialminister Lena Hallengren (S).

Annons

Remisstiden är tio dagar. Hallengren understryker att denna åtgärd är en del av steg två av ett åtgärdspaket, och därför inte aktuellt att införa i nuläget.

Annons

Steg ett däremot gäller från och med i morgon, onsdag. Det innebär bland annat att det ska bli möjligt att arbeta hemifrån i viss mån.

– Vuxna ska också hålla avstånd till varandra i offentliga miljöer, säger Hallengren.

Man återinför också rekommendationen om munskydd i kollektivtrafiken.

Folkhälsomyndigheten har även beslutat att serveringsställen från och med onsdagen måste införa åtgärder för att minska risken för trängsel.

– Det är samma åtgärder delvis som har varit aktuella tidigare, det kan handla om att möblera om eller på annat sätt skapa utrymme på restaurangen eller göra markeringar i golvet för att visa vilket avstånd som besökare måste hålla till varandra, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Om smittspridningen ökar kommer regeringen att vidta åtgärder för steg två. Då gäller bland annat att fler ska arbeta hemifrån och att en viss del av undervisningen på lärosäten för vuxna ska ske på distans, säger Hallengren.

Om smittspridningen skulle öka ännu mer kommer steg tre att införas, vilket bland annat innebär att vuxna ska begränsa sina nära kontakter.

Regeringen kommer även att återinföra en del av de ekonomiska stödåtgärder som gällde tidigare, bland dem slopat läkarintyg för den så kallade smittbärarpenningen samt tillfälligt slopat karensavdrag.

Annons

– Dessa ersättningar kommer att börja gälla från och med i morgon 8 december fram till 31 mars 2022, säger finansminister Mikael Damberg (S).

Man kommer också att återinföra evenemangsstödet.

Karin Tegmark Wisell säger att smittspridningen i Sverige har fortsatt att öka under den gångna veckan:

– Det finns viss påverkan på vården i flera regioner. Vi bedömer att utvecklingen kommer att försämras ytterligare en tid, precis som läget i Europa.

Annons

Annons

Nästa artikel under annonsen

Till toppen av sidan